Adriana Banásová Rôzne

Členovia našej redakcie boli uväznení v miestnosti patriacej ŠtB

Zľakli ste sa trochu? Nebojte sa. Všetko dopadlo dobre a zo spomínaného „väzenia“ sme sa po 60-tich minútach dostali, hoci musíme uznať – miestami sme si poriadne potrápili mozgové závity a trošku sa aj zapotili...

Ilustračný obrázok k článku Členovia našej redakcie boli uväznení v miestnosti patriacej ŠtB
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Reč je o Escape Room – takzvanej únikovej hre, ktorej predchádzali počítačové verzie. Ide o zážitkovú dobrodružnú aktivitu, pri ktorej skupinu dvoch až piatich ľudí zatvoria do miestnosti. Myšlienka hry je potom prostá: dostať sa von. Zdá sa vám to jednoduché? Mýlite sa.

Časový limit na zvládnutie úlohy je len 60 minút. „Len“ hodina? Možno ani tá vám nebude stačiť na to, aby ste rozlúštili jednotlivé stopy vedúce k slobode. Naša redakcia o tom vie svoje. Túto zaujímavú aktivitu sme si boli skúsiť na vlastnej koži.

Lenin na polici, Stalin na stene

Novú Escape Room s názvom Brainteaselava otvorili na Obchodnej len začiatkom tohto leta. Túto adrenalínovú zábavku majú na „svedomí“ tvorcovia Emil Haas a Michal Mesároš, ktorí nás pri vstupe už ochotne vítali.

Najskôr nás pohodlne usadili na gauč a vysvetlili pravidlá. Keďže má hra názov V pazúroch ŠtB, tak si nás odfotografovali, zaviazali oči a presunuli do miestnosti, kde nás už nechali na pospas osudu, resp. našej logike a súdržnosti v rámci tímu.

Zrazu sme sa ocitli v miestnosti, kde jednu stenu lemovala vlajka Komunistickej strany Československa, na druhej sa vyškierali podobizne Lenina či Stalina. V policiach ležali staré knihy zo 60– tych rokov, v rohu sedačka ako po babičke.

Všimneme si staré rádio, gramofón či vtedajší vytáčací telefón. Skúmame miestnosť. Kde ale začať? Pozeráme do starých kníh, hľadáme v šuflíkoch, prezeráme písací stôl a nevábne jedlo ležiace poblíž. Smejeme sa na cukríkoch – Snehulkách, ktoré za „socíku“ slúžili ako osviežovače dychu. Až neskôr sa dozvedáme, že to bol tradičný československý výrobok, ktorý začal písať svoju históriu v „šesťdesiatom deviatom“.

Čo ďalej?

Hľadáme na nástenných mapách a fotografiách Bratislavy, hútame, radíme sa. Kto niečo nájde, vykríkne a všetci sa ako deti zgrupujeme okolo neho. Čo ale znamenajú tie čísla a značky? Súvisí to s mapou? Načo sú tu barle? Veľa otázok. Mnoho zámkov a reťazí, žiaden kľúč od nich. Lámeme si hlavy, máme pocit, že sme na to prikrátki. A časomiera beží…

Po trištvrte hodine sme už takmer na konci. Ešte nájsť ten pas, kľúč už máme. Nestíhame, ideme von bez pasu. „Kde máte doklady?“ Pýta sa nás agentka ŠtB po uniknutí z miestnosti. Odpovedáme, že nemáme. Chyba – sme pomyslene zastrelení…

Počas tejto hodiny sme zažili množstvo zábavy, hoci sme sa miestami riadne potrápili. Preverili sme naše logické myslenie a zistili, že na tom nie sme (našťastie) až tak zle.

„Úspešnosť zvládnutia celej úlohy je 25 percent. Takmer všetkým musíme trochu pomôcť, ale snažíme sa to robiť tak, aby sme žiadne riešenie neprezradili úplne, ale prišli naňho návštevníci sami,“ prezrádza jeden z tvorcov hry Emil Haas.

Na záver nás zaujímalo, ako dlho trvalo vymyslieť zložitú spleť detailov, kde každá, zdanlivo banálna vec má svoj význam a vedie k ďalšej indícii. „Nápad vznikol v januári, takže do spustenia to celé trvalo asi pol roka,“ dodáva Haas.

Tvorcovia projektu plánujú v budúcnosti aj novú miestnosť s novými úlohami, tému však zatiaľ prezradiť nechceli.

Adrenalínovú Escape Room sa určite oplatí navštíviť. Zistíte, ako vám to páli a v rámci svojho tímu sa skutočne zabavíte. Viac info nájdete na brainteaselava.sk.

Brainteaselava Escape Room
10
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM