Michaela Katonová Samospráva

Členovia Bratislava INAK pripravili pekné Vianoce ľuďom v krízovom centre

Ak máme všetko, čo potrebujeme, je načase sa podeliť. Členovia občianskej iniciatívy a mestskí poslanci za klub Bratislava INAK sa rozhodli spraviť pekné Vianoce pre deti a klientov mestského krízového centra Repuls v Petržalke. Pre obyvateľov centra priniesli vianočné darčeky.

Ilustračný obrázok k článku Členovia Bratislava INAK pripravili pekné Vianoce ľuďom v krízovom centre
Zdroj: Dnes24.sk

„Krízové centrum je príkladom funkčnej pomoci ľuďom v núdzi,“ uviedla Katarína Augustinič, mestská poslankyňa a predsedníčka klubu Bratislava INAK. „Oceňujem prístup a profesionalitu riaditeľky krízového centra Miriam Jamriškovej. Vidieť, že svoju prácu robí so srdcom.“

Krízové centrum funguje aj počas sviatkov

Mestskí poslanci priniesli do krízového centra vianočné darčeky pre deti a ľudí v núdzi – hračky, trvanlivé potraviny a hygienické potreby. „Ak v našich domovoch máme všetko, čo potrebujeme, je načase sa podeliť aj s ostatnými. Obzvlášť s ľuďmi, ktorí to potrebujú,“ dodala Katarína Augustinič.

Krízové centrum Repuls má pohotovosť aj počas vianočných sviatkov. Počas celého roka poskytuje nepretržitú 24-hodinovú profesionálnu podporu ľuďom, ktorí sa ocitli v krízovej životnej situácií predovšetkým pobytovou formou. Kapacita je 46 miest.

Tri miesta sú vyhradené pre ambulantnú klientelu. Šiestimi lôžkami centrum pokrýva rozhodnutie súdu o výchovnom alebo predbežnom opatrení súdu a sú určené pre deti umiestnené do krízového centra bez zákonných zástupcov.

Cieľovými skupinami sú deti, plnoleté fyzické osoby a rodiny v krízových situáciách, osamelé matky a otcovia s deťmi, mladí dospelí bez sociálnej opory, deti umiestnené do krízového centra na základe rozhodnutia súdu o predbežnom a výchovnom opatrení. Dĺžka pobytu je spravidla šesť mesiacov.

Krízové centrum bude mať na rok 2016 vyčlenených 90 tisíc eur

„Bratislava v mestskom rozpočte na rok 2016 vyčlenila spolu 12 miliónov eur na sociálnu starostlivosť občanov,“ vysvetľuje Martin Chren, mestský poslanec za klub Bratislava INAK. „Ide najmä o starostlivosť o seniorov, o občanov odkázaných na zabezpečenie nevyhnutných životných úkonov. Takto mesto financuje nielen krízové centrum, ale aj domovy pre seniorov, resiocializačné stredisko či ubytovne pre ľudí bez domova. Obzvlášť dôležitá je pomoc ľuďom v núdzi v mrazivom počasí a počas Vianoc.“

Krízové centrum na Budatínskej má na rok 2016 vyčlenených spolu 90 tisíc eur. Zabezpečuje sociálnu prácu, psychologické a terapeutické intervencie, liečebno-pedagogickú starostlivosť, výchovnú starostlivosť a právne poradenstvo.

Centrum je zariadením hlavného mesta Bratislavy. Vzniklo vďaka úspešnej realizácii projektu, ktorý bol financovaný za podpory Nórskeho finančného mechanizmu a finančnej spoluúčasti hlavného mesta v roku 2011.

Zdroj: Bratislava INAK

Prečítajte si tiež: Osamelí Bratislavčania obedovali s Ivom Nesrovnalom, pozvanie k sviatočnému stolu prijalo vyše 70 ľudí

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM