Tomáš Stupavský Rôzne

Čierne stavby: V Bratislave ich bolo postavených viac než dosť, no všetky sa napokon dodatočne zlegalizovali

Nedávno v médiách zarezonovala správa o čiernej stavbe, ktorú si dal postaviť architekt Dušan Fischer. Minister dopravy Ján Počiatek rozhodol, že dom bol postavený v rozpore so zákonom. No to nie je jediný prípad podozrivej výstavby, ktorá sa v Bratislave udiala.

Ilustračný obrázok k článku Čierne stavby: V Bratislave ich bolo postavených viac než dosť, no všetky sa napokon dodatočne zlegalizovali
Zdroj: TASR

Občianska iniciatíva Bratislava otvorene upozornila na Počiatkovo rozhodnutie ohľadom nelegálnej výstavby. Úrady totižto vydali dodatočné povolenie na zmenu stavby pred dokončením nezákonne.

Architekt Fischer stavia dom vyššie o 2,5 metra oproti tomu, čo predpisuje územný plán zóny. Stavebné povolenie dostal ešte v roku 2010, avšak neskôr sa podľa neho zistilo, že medzi územným plánom, z ktorého povolenie vychádzalo, a skutočným terénom je nesúlad.

Prečítajte si tiež: Je rozhodnuté! Fischerov dom je pod hradom postavený nezákonne

No v minulosti sa v našom hlavnom meste objavili aj ďalšie podozrivé stavby, ktoré však napokon boli schválené. Majitelia kontroverzných objektov našli medzeru v stavebnom zákone a svoje nové obydlia si dali dodatočne zlegalizovať. Týmto krokom sú ako sa hovorí „za vodou“.

Prinášame vám prehľad bratislavských stavieb, ktoré vznikli za veľmi podivuhodných okolností:

Dodokova vila pod Slavínom

Prípad čiernej stavby sa spájal aj s objektom na Pažického ulici, známy ako kauza Dodokova vila. Spomínaný objekt v blízkosti Slavína nie je obyčajným rodinným domom dokonca aj ani výraz vila sa k nemu nehodí. Výstižné je označenie megalomanská niekoľko podlažná stavba, ktorá pripomína sídlo úspešnej firmy.

Mestská časť Staré Mesto vyslovila podozrenie, že projekt bol zrealizovaný bez stavebného povolenia, no nakoniec sa stavebníkovi podarilo všetko zakamuflovať a stavba bola dodatočne zlegalizovaná.

Akvárium na streche

Ďalší podivný objekt stojí na Hviezdoslavovom námestí v podobe nadstavby domu, ktorú zdobí presklená fasáda. Investor, ktorý si stavbu objednal, údajne nepostupoval podľa úradného povolenia. Firma Urbia International nakoniec dosiahla svoje a kompetentné úrady jej zmenu projektu nadstavby takisto dodatočne zlegalizovali.

„Kočnerov dom“ na Štefanovičovej ulici

Túto stavbu pozná snáď každý Bratislavčan. Stavbu, ktorá sa týči pred Slovenským rozhlasom, sprevádzalo viacero rozporov. Stavebník najprv dostal mastnú pokutu za výrub stromov a neskôr bol obvinený, že jedno poschodie bolo postavené bez povolenia. Firma Real Štúdio K.F.A. (jedným z konateľov je aj Marián Kočner) totiž stavala bez povolenia, no nakoniec ako v predchádzajúcich prípadoch bol obytný komplex dodatočne povolený.

„Širokého hotel“

Dňa 25.12.2012 bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik podpísal zmluvu, ktorou dokonal predaj pozemkov pod takzvaným „hotelom Širokého", čiže hotelom s oficiálnym názvom DoubleTree by Hilton Hotel Bratislava.

Tým došlo k predaju mestských pozemkov spoločnosti Tehelné pole, a. s., a okrem toho aj k prevodu 40 percent akcií tejto spoločnosti, ktoré mesto predalo druhému akcionárovi – TP Slovan, s .r. o. A tak sa táto firma stala jediným akcionárom spoločnosti Tehelné pole, kde sa v trojčlennom predstavenstve objavilo meno Juraj Široký.

Prečítajte si tiež: Čo sa stane s rozostavaným vežiakom na Šancovej ulici? Aktivisti dnes rozbehli proti stavbe petíciu

Zmluva obsahovala aj podmienku, že pôda pod hotelom sa bude využívať v súlade s jej určením v územnom pláne, čiže na šport, telovýchovu a voľný čas.

Výsledok: na pozemku vyrástol obrovský hotel a vedľa neho aj malý parčík. Vtedajší mestskí poslanci dali akciovke Tehelné pole podmienku, že sa má starať o park nachádzajúci sa okolo stavieb športovo-spoločenského centra Tehelná pole. Ak by sa táto povinnosť nedodržovala, bude si musieť majiteľ hotela tento parčík odkúpiť. Plus samozrejme hotel vznikol bez stavebného povolenia a bol ako obvykle dodatočne zlegalizovaný.

Nekonečný príbeh – Národný futbalový štadión

Kauza okolo výstavby Národného futbalového štadióna ozaj nemá konca kraja. Po približne desiatich rokoch plánovania naráža na jeden problém za druhým. Výstavbu už dokonca prešetruje aj Krajská prokuratúra v Bratislave.

Problém nastal v tom, že mesto odsúhlasilo výstavbu štadióna, ktorá je údajne v rozpore s územným plánom mesta. Ten vznikol s jasnými pravidlami – lokalita Tehelné pole, kde má stáť nový futbalový štadión, je územím vyhradeným pre šport a rekreáciu. V pôvodnom projekte sa počítalo, že na spomínanom mieste vyrastie aj jedna administratívna budova s menšou obchodnou zónou.

No podnikateľ Ivan Kmotrík si to pravdepodobne predstavuje trochu inak a v projekte z apríla 2012 sa už ráta so štyrmi budovami vrátane 18-poschodového hotela. Uvidíme ako celý kolotoč okolo výstavby Národného futbalového štadióna dopadne.

Vila prezidentovho syna

Ďalšia čierna stavba sa spájala so synom bývalého prezidenta Ivana Gašparoviča. Jeho syn Ivo Gašparovič si postavil vilu na bratislavskom Bôriku. Podľa mnohých svedectiev okolitých susedov, stavba prekračovala všetky normy.

Syn bývalého prezidenta dostal v júni 2011 stavebné povolenie na vilu, ktorá mala mať jedno podzemné a dve nadzemné podlažia. A tak začal na pozemku vyrastať normálny dom. No ten sa postupom času prestal podobať na to, čo stavebný úrad Bratislava-Staré Mesto povolil. Inšpektori zistili, že vila rastie nad povolené hranice a je v rozpore s platným stavebným povolením.

Ivo Gašparovič si dom staval podľa seba. Postavil ho nad zemou a zeminou ho iba prihrnul. Následne si okolo postavil železobetónový múr. Stavebný úrad objekt nepovolil a tak celý problém prevzal Krajský stavebný úrad. Ten nakoniec v decembri 2012 Gašparovičovu vilu dodatočne odobril.

Podozrivé stavby v Devíne

V mestskej časti Devín sa takisto nájde niekoľko domov, ktoré nevznikli úplne s „kostolným poriadkom“. Honosná stavba leží aj neďaleko hradu Devín. Postavil ju producent a bývalý starosta Devína Jozef Paczelt.

Stavebné povolenie na správcovský dom ku koniarni podpísal svojej Agentúre Paczelt ešte ako starosta v deň svojho odchodu z funkcie. Neskôr sa ho pokúšal zlegalizovať ako ubytovňu jazdeckého klubu. Územie malo, ale pôvodne slúžiť na šport a rekreáciu.

Povolené tam bolo iba turistické ubytovanie. Súčasná starostka Ľubica Kolková informovala, že jazdecký klub už dávno nefunguje a objekt je podstatne väčší ako bolo povolené. Paczelt sa však bráni, že ide iba o dokázateľné obštrukcie zo strany starostky.

Ďalšou devínskou čiernou stavbou je obrovská hacienda podnikateľa Alexeja Beljajeva. Výstavba začala bez povolenia, no nakoniec bola vila dodatočne zlegalizovaná. Beljajev spolu s manželkou museli zaplatiť pokutu 14-tisíc eur.

Prečítajte si tiež: Mestská časť Nové Mesto chce zatrhnúť výstavbu nových bytov pri železničnej stanici

Fischerov dom
1
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM