Nina Táborská Samospráva

Čierne skládky a smetiská: Prečo je dôležité, aby mestské časti odvážali odpad

Nájsť starú práčku pri prechádzke v prírode nie je nič nevídané. Ľudia sa starých vecí zbavia kdekoľvek je im to pohodlné, odniesť "odpad" tam kam patrí, sa im nechce. Za výkup dostanú málo a tak je pohodlnejšie, vyhodiť nepotrebné veci na ulicu, do prírody, nič netriediť a o nič sa nestarať.

Ilustračný obrázok k článku Čierne skládky a smetiská: Prečo je dôležité, aby mestské časti odvážali odpad
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Zelená hliadka nemôže upratovať všetok odpad v meste. Pochopila to aj najväčšia bratislavská mestská časť. Pristaviť ľuďom kontajner pred domom je najúčinnejší spôsob, ako zamedziť vznikaniu čiernych skládok a uľahčiť obyvateľom mestskej časti zbaviť sa nepotrebných vecí.

Petržalčania sa takto zbavili neuveriteľných 221 ton odpadu. Počas jesenného čistenia im pristavila samospráva až 91 veľkokapacitných kontajnerov.

Na základe skúseností z minulých rokov sa totiž Petržalka rozhodla zmeniť systém pristavovania veľkokapacitných kontajnerov. Kontajnery pristavila zmluvná spoločnosť a odviezla ich nasledujúci deň, pričom na ich korektné napĺňanie dohliadali inšpektori verejného poriadku.

Ako informovala petržalská hovorkyňa Michaela Platznerová, očakávania mestskej časti sa naplnili – kontajnery nezneužívali podnikatelia na likvidáciu odpadu z podnikateľskej činnosti a obyvatelia mohli v plnej miere použiť túto pravidelnú bezplatnú službu od samosprávy. Nakoniec sa kontajnery naplnili viac ako dvesto tonami odpadu.

Inšpektori taktiež dohliadli na to, aby Petržalčania odpad rozobrali na čo najmenšie možné časti a neumiestňovali ho mimo zberných nádob. Takúto možnosť zbaviť sa nadrozmerného odpadu majú obyvatelia najväčšej mestskej časti dvakrát do roka.

Smetisko, o ktoré sa nikto nestará

Dôkazom toho, že ľudia spravia skládku kdekoľvek, sú aj Kapitulské dvory, ktoré by pokojne mohli byť premenované na Kapitulské smetisko. O tento priestor plný odpadu obývaný bezdomovcami sa má starať cirkev. Pozemok je v jej vlastníctve. Ako ale vyzerá, môžete vidieť na fotografiách a videu.

Je to výsledok niekoľkých rokov ľahostajnsti ľudí. Smetisko je zároveň ornou pôdou pre bezdomovcov. Za výkup starého železa dostanú aspoň zopár eur. Ako nám jeden z nich povedal, ľudia tam vyvážajú odpad pravidelne, oni ho vytriedia a čo sa dá, to predajú. Občas si zarobia aj tri eurá, čo je údajne veľký úlovok.

Čierna skládka na Kapitulských dvoroch
1
Galéria
Kapitulské dvory - otvorené verejné smetisko
5
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM