han Samospráva

CHYSTÁTE svadbu, ale mimo oficiálnych obradných siení? PRIPRAVTE si poriadnu sumu!

Bratislavská Petržalka opätovne zavádza pre snúbencov poplatok 166 eur v prípadoch, keď sa sobáše konajú mimo oficiálnych obradných siení.

Ilustračný obrázok k článku CHYSTÁTE svadbu, ale mimo oficiálnych obradných siení? PRIPRAVTE si poriadnu sumu!
Zdroj: www.unsplash.com

Obnovenie poplatku schválili miestni poslanci. K dočasnému odpusteniu poplatku pristúpila samospráva v roku 2021 v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19.

„Sobáše sa môžu uskutočňovať v interiéri bez obmedzení počtu zúčastnených osôb na obrade. Rovnako tak nie je potrebné vykonávať sobášne obrady v exteriéri ako prevenciu proti šíreniu pandémie,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Tá suma je väčšia

Záujemcovia o sobáš platia viaceré povinné správne poplatky. Ich výška závisí od druhu sobáša, miesta, času konania či trvalého pobytu snúbencov. Okrem poplatku 166 eur za konanie sobášneho obradu na ktoromkoľvek vhodnom mieste zaplatia aj 70 eur za uzatvorenie manželstva mimo úradnej miestnosti. Za povolenie uzatvoriť manželstvo mimo úradne určeného času sa účtuje poplatok 20 eur.

Poplatok 70 eur sa hradí aj v prípade uzatvorenia manželstva medzi občanom SR a cudzincom. Poplatok 20 eur sa platí v prípade, ak sa uzaviera manželstvo medzi štátnymi občanmi SR pred matričným úradom, v ktorého obvode nemá ani jeden zo snúbencov trvalý pobyt. Za uzatvorenie manželstva medzi cudzincami alebo ak ani jeden zo snúbencov nemá trvalý pobyt v SR, sa platí poplatok 200 eur.

Mestská časť má dve oficiálne obradné siene, a to v CC Centre a budove Technopolu. Medzi obľúbené miesta na sobáše mimo nich patria Sad Janka Kráľa i viaceré reštaurácie pri petržalskom brehu Dunaja.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

KLIKNITE aj na tieto články:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM