Adriana Banásová Kultúra

Chorvátske umenie zavíta cez víkend do Čunova, Jaroviec i Rusoviec

Posledný tohtoročný víkend bude v bratislavských mestských častiach Čunovo, Rusovce a Jarovce najmä v znamení chorvátskeho umenia. Dnes o 17.00 h vystúpi v Kultúrnom dome v Čunove Chorvátske menšinové divadlo z Jaroviec s veselohrou známeho chorvátskeho autora Petara Korneliusa Stara ljubav ne hrjav

Ilustračný obrázok k článku Chorvátske umenie zavíta cez víkend do Čunova, Jaroviec i Rusoviec
Zdroj: TASR

Jarovskí ochotníci ju naštudovali v pôvodnom jazyku pod vedením režiséra Štefana Jankoviča. V úlohe Roziny sa predstaví Jana Nováková, ktorá patrí k miestnym kultúrnym aktivistom chorvátskej menšiny.

„Divadlo, spevácky zbor, detský folklórny súbor, chorvátsky kultúrny spolok, to sú veľmi potrebné veci na udržanie si aspoň jazyka a tradícií, ktoré sme zdedili po svojich predkoch, preto sa ich snažíme v Jarovciach, Čunove, ale aj Rusovciach podporovať,“ uviedla Nováková s tým, že premiéra chorvátskej veselohry v Jarovciach bude v nedeľu 27. decembra.

„Dnes je v Jarovciach tradičná svätoštefanská zábava, nemohli sme im obsadiť kultúrny dom,“ dodala Nováková. Ako prví videli naštudovanie veselohry Stará láska nehrdzavie v Devínskej Novej Vsi, kde žije tiež početná skupina Chorvátov.

Sviatok sv. Štefana si dnes pripomenú v Rusovciach koncertom speváckeho zboru Chorus Cantilena z Jaroviec. V repertoári amatérskeho telesa, zloženého z nadšencov chorvátskej menšiny, sú skladby od renesancie až po súčasnosť. Zbor, ktorý vznikol v roku 2001, zaspieva vianočné piesne a koledy vo viacerých jazykoch.

Prečítajte si tiež: Nemáte ešte program „na Štefana“? Pozrite si bohatú ponuku, s ktorou podniky v meste prichádzajú

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM