Tomáš Stupavský Rôzne

Chodci častokrát ohrozujú na koľajách svoj život. Zabúdajú, že električka má vždy prednosť

Obyvatelia Bratislavy už majú konečne možnosť využívať zmodernizovanú električkovú trať v Dúbravke, ale mali by si aj navyknúť na fakt, že električka má na semaformi neriadených priechodoch pre chodcov vždy prednosť.

Ilustračný obrázok k článku Chodci častokrát ohrozujú na koľajách svoj život. Zabúdajú, že električka má vždy prednosť
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

V súvislosti s novootvorenou modernizovanou električkovou traťou v mestskej časti Dúbravka sa čoraz častejšie ozývajú nespokojní cestujúci a peší, ktorí sa sťažujú, že museli zastať pred rozbehnutou električkou, ktorá ich skoro prevalcovala.

Dopravný podnik Bratislava a.s. však upozorňuje, že na semaformi neriadených priechodoch pre chodcov má električka vždy prednosť. Vyplýva to zo zákona č. 313/2011 Z.z., ktorým sa dopĺňa zákon č.8/2009 Z.z. o cestnej premávke – novelizácia zákona o cestnej premávke, ktorá ukladá povinnosť chodcom umožniť plynulý prejazd električiek na semaformi neriadených priechodoch pre chodcov. Toto pravidlo už platí od 1. novembra 2011.

No veľakrát sú ľudia neohľaduplní a vstúpia do spomínaného typu priechodu ako prví. Ale chodci by si mali uvedomiť, že sú to práve oni, kto môže zrážke ľahšie predísť, pretože môžu zastaviť skôr ako niekoľko tonový kolos. Brzdná dráha električky pri rýchlosti 40 km/h je od 45 do 55 metrov. Preto by si mali chodci dvakrát rozmyslieť, či na koľajisko vkročia alebo nie.

Dopravný podnik Bratislava, a.s. podotkol, že už pred spustením tohto pravidla do praxe, zabezpečil dlhodobú kampaň s vizuálom, ktorý zobrazuje, že električka má na priechodoch pre chodcov neriadených semaformi prednosť.

„Rozsiahlou informačnou kampaňou si myslíme, že sme dosiahli vyššiu bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky,“ uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi. Ako ďalej poznamenal uplatnenie nového pravidla vodiči električiek nezneužívajú a naďalej sú maximálne v strehu a nespoliehajú sa na svoju prednosť pred chodcami.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM