Maros Palesch Rôzne

Chcú poznať majetkové pomery primátora i poslancov

BRATISLAVA. Bratislavčania môžu až do piatka (26. augusta t.r.) podávať námety k „protikorupčnému minimu“, ktoré chce primátor Milan Ftáčnik predložiť v septembri na schválenie do mestského zastupiteľstva.

Doposiaľ mesto zaevidovalo 15 podnetov, pričom najčastejšie sa skloňuje požiadavka na dostupné zverejňovanie informácií o majetkových pomeroch komunálnych politikov. Ide nielen o primátora, ale aj bratislavských mestských poslancov, pričom M. Ftáčnik sprístupnil svoje majetkové priznanie na oficiálnej internetovej stránke hlavného mesta automaticky po nastúpení do funkcie. Primátor slovenskej metropoly ponúka k verejnej kontrole informácie o jeho majetkových pomeroch nad rámec zákonných povinností (podrobný rozpis nehnuteľného majetku, úspory). Ďalšou výraznou požiadavkou zo strany verejnosti je možnosť pripomienkovania dokumentov, ktoré výrazným spôsobom zasahujú do života v meste. Ide napríklad o väčšie investičné projekty či rozvoj dopravy.

Návrh bratislavského „protikorupčného minima“ definuje nielen mechanizmy kontroly, ale taktiež vytvára pravidlá pre priamu účasť občanov na príprave rozhodujúcich rozhodnutí mesta, určuje spôsob, ako zverejňovať všetky dôležité informácie v živote samosprávy. Navrhovaný dokument je len symbolicky označený ako minimum, pretože v konečnom dôsledku popisuje maximálne množstvo nástrojov, ako urobiť rozhodovanie hlavného mesta otvoreným, transparentným, aby Bratislava bola jedným z najtransparen­tnejších miest na Slovensku. Návrh vychádza z odporúčaní organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú transparentnosti vo verejnom živote, zo skúseností, ktoré má primátor M. Ftáčnik z pôsobenia vo verejnej funkcii, a tiež podnetov od poslancov. Bratislavčania môžu svoje pripomienky, námety posielať na e-mailovú adresu hovorca@bratislava.sk do 26. augusta.

Zdroj: Magistrát hl. m. SR Bratislava, Ľubomír ANDRASSY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM