Nina Táborská Správy

Chcete žiť v harmónii? Nájdite cestu do svojho vnútra pomocou jogy

Bolesti hlavy, chrbtice, únava či zlý spánok. Predtým, ako siahnete po medikamentoch, skúste si zacvičiť jogu. Stane sa vašim nielen fyzickým, ale najmä duševným liekom.

Ilustračný obrázok k článku Chcete žiť v harmónii? Nájdite cestu do svojho vnútra pomocou jogy
Zdroj: Facebook

Dnes je práca veľakrát stavaná pred zdravie a pod stresom v rytme rýchleho života nemáme čas myslieť na aktivity vo voľnom čase. Práve joga prináša do života harmóniu, rovnováhu a duševný pokoj. Je určená pre každého, bez ohľadu na vek či pohlavie.

Ako povedal známy Buddha Siddharta Gautama, ktorý stál pri vzniku vzniku Buddhizmu v Indii: „Mier pramení zvnútra. Nehľadajte ho mimo seba.“

Harmónia tela, mysle a duše

Joga má pôvod v Indii, odkiaľ sa postupne rozšírila do celého sveta. V Európe sa známou stala približne v 18. storočí. Samotný názov pochádza zo sanskritu a v preklade znamená „zjednotiť“. V našom ponímaní ide o zjednotenie tela i ducha.

Či už je joga vašou súčasťou alebo sa chystáte na prvú hodinu, poznať by ste mali typické gesto „Namasté“. Reprezentuje vieru, že vnútri každého z nás je božská iskra. Týmto gestom zvyčajne končí vaša hodina jogy a odovzdáte ním uznanie druhej duši.

V Bratislave môžete nájsť hneď niekoľko kurzov so skúsenými lektormi. Všetky smery jogy zapadajú jeden do druhého, stačí nájsť ten, ktorý vám najviac vyhovuje.

Dnes si pripomíname Medzinárodný deň jogy. Pozrite si najobľúbenejšie kurzy, ktoré si môžete vyskúšať i vy:

Vinyasa flow joga

Plynulé prechádzanie jednotlivými jogovými pozíciami. Tento typ jogy je zameraný predovšetkým na dýchanie a uvedomelý pohyb.

Flow jogu si v Bratislave môžete zacvičiť v Darshana Yoga Studio na Štetinovej 1 v Starom Meste.

Joga pre zdravú chrbticu

Ak máte sedavé zamestnanie, bolesti chrbtice či potrebujete zlepšiť svoju rovnováhu, vyskúšajte jogu pre zdravší chrbát. Pomocou tohto cvičenia, pozostávajúceho z vyrovnávacích telesných cvikov, dýchacích cvikov a relaxácie môžete vyrovnávať zakrivenie chrbtice, odstrániť bolesť a vyliečiť osteoporózu.

Jogu pre zdravú chrbticu pre začiatočníkov i pokročilých nájdete na Námestie slobody 13 v priestoroch prvého medicínského Ayurvédskeho centra AYUR GANESH

Power joga

Ide o silové a fyzicky namáhavé cvičenie, ktoré pozostáva z na seba nadväzujúcich pozícií, vďaka ktorým posilňujete svoje svalstvo a naťahujete šľachy. Dôraz je kladený na fyzickú stránku.

Power jogu si môžete zacvičiť napríklad v Petržalke v Joy Zone na Fedinovej 7.

Joga pre tehotné – Gravid joga

Joga určená pre všetky budúce mamičky od 12-teho týždňa tehotenstva až do pôrodu, ktoré sa chcú cítiť uvoľnene, naučiť sa správne dýchať, získať kondíciu a rovnováhu.

Gravid jogu si môžete zacvičiť napríklad v GraviFit na Šustekovej 2.

Joga pre seniorov

Cieľom cvičení jogy pre seniorov nie je výkon a ani fyzická náročnosť cvikov. Dôraz sa kladie na štúdiu myšlienky, predstavy, obsahu cviku a jeho vyjadrenie v cviku. Kurz jogy pre seniorov je určený všetkým ľudom v zrelom veku, ktorí hľadajú radosť z pohybu.

Na takýto kurz sa môžete prihlásiť v Lotus štúdiu na Kuzmányho 4.

Wellness joga

Ak sa chcete rozvíjať aj po psychickej stránke, spoznať lepšie svoje telo a dospieť k jeho harmónii s dušou vyskúšajte Wellness jogu. Je vhodná pre ľudí, ktorí sú v každodennom strese a vypätí. Prostredníctvom tohto cvičenia dochádza k zmenám v mysli a uvoľneniu.

Vyskúšať ju môžete v JOGA & Pilates Miracle štúdio na Dunajskej 31.

Hot joga

Hot Yoga predstavuje sústavu klasických jogových pozícií, ktoré precvičujete vo vyhrievanej miestnosti približne na 35–40 stupňov Celzia. Pri tomto cvičení zahrievate celé telo, uvoľňujete svoju myseľ, podporujete potenie aj detoxikáciu.

Hot jogu si môžete vyskúšať v HYC – Hot Yoga Centrum na Klincovej 35.

Acro joga

Acroyoga vám pomôže otvoriť svety dvoch ľudí a spojiť ich na chvíľu v jedno. Môžete byť začiatočník i pokročilý, prísť s partnerom aj bez neho. Acro joga je založená na spolupráci, pomoci a dotykoch. Vďaka tomuto druhu jogy získate lepšiu stabilitu, rovnováhu, naučíte sa pracovať s vlastým telom a vybudujete si dôveru k druhému a hlavne k sebe samému.

Acro jogu ponúka Yoga house na Panenskej 33

Ashtanga joga

Ide o fyzicky najnáročnejšie každodenné cvičenie. Jogové pozície sú prechádzané v dynamickom tempe v rovnakom poradí v jednotlivých sériách. Vďaka tejto joge sa stávate pružnejšími a vypracovávate si pevné telo. Zapotíte sa, no výsledok po dlhodobom cvičení stojí zato.

Vypracovanú postavu vďaka Ashtanga joge môžete získať v kurzoch v Joga Studiu na Komárovskej 23 v Podunajských Biskupiciach.

Vyskúšate niektoré z joga centier v Bratislave a vychutnajte si najobľúbenejšiu polohu každého začiatočníka – polohu spiaceho dieťaťa.

Čítajte tiež: Trúfli by ste si na indiacu alebo krav magu? Netradičné športy môžete vyskúšať aj v Bratislave

Joga
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM