Adriana Banásová Rôzne

Chcete vidieť Slnko a hviezdy cez ozajstný teleskop? Príďte na hradby. Koná sa tam vesmírna udalosť

Bratislava je síce miestom, ktoré nemá svoje vlastné planetárium ani observatórium, no nadšencov pre hviezdnu oblohu je tu viac než dosť. Stretnúť ich a nechať si vysvetliť, ako sa dá naša najjasnejšia hviezda pozorovať, môžete na Mestských hradbách.

Ilustračný obrázok k článku Chcete vidieť Slnko a hviezdy cez ozajstný teleskop? Príďte na hradby. Koná sa tam vesmírna udalosť
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Akcia zameraná na sledovanie dennej či nočnej oblohy si rozhodne našla svojich priaznivcov. Ak ste sa rozhodli poobede prejsť okolo hradieb, možno vás prekvapilo viac návštevníkov ako v iné dni. Niet sa čomu diviť – sledovať oblohu profesionálnymi teleskopmi si určite nevyskúšate každý deň. Aspoň nie v Bratislave.

Veľkí aj malí si okrem pozorovania Slnka môžu nechať vysvetliť ako teleskopy fungujú. Zaujímavé informácie o prvej slovenskej družici vám poskytnú pracovníci Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity. Pre malých je pripravený skutočný kozmonaut v skafandri (ide mimochodom o druhého slovenského astronauta), či stratosférický balón, pre veľkých zasa história vesmírnych rakiet a raketoplánov.

Nemáme planetárium

Podujatie, ktorého názov asi netreba veľmi vysvetľovať sa však verejnosť nesnaží iba potešiť a odborne informovať o mimozemských úkazoch. Hlavným cieľom je poukázať na fakt, že v našom hlavnom meste nemáme žiadne astronomické pracovisko.

„Snažíme sa týmto podujatím, kde spolupracujeme s Magistrátom hlavného mesta Bratislava, ukázať na skutočnosť, že u nás v Bratislave neexistuje žiadne astronomické pracovisko, na ktorom by sa dali populárnym spôsobom prezentovať výsledky výskumu vesmíru pre širokú verejnosť. Bratislava je jedno z mála miest na svete a jediné miesto v Európskej únii, ktoré nemá vlastné planetárium,“ zdôraznil Michal Novota zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA).

Zámerom OZ Slovenské planetáriá a SOSA je teda poukázať na skutočnosť, že v meste sú nadšenci a študenti, ktorí sa astronómii venujú, no nemajú tu takmer žiadne zázemie.

"Naša partnerská organizácia OZ Slovenské planetáriá ľuďom tiež ukáže konkrétne príklady toho, ako by to planetárium mohlo v budúcnosti vyzerať,“ podotkol Novota.

Hradby ako historický míľnik astronómie

Bezoblačné počasie je ako stvorené na pozorovanie našej životodárnej hviezdy – Slnka. Presne to je dnes možné pozorovať špeciálnymi ďalekohľadmi, ktoré organizátori podujatia Vesmír na hradbách neumiestnili na toto miesto náhodou. Z hradieb totižto pochádzajú prvé pozorovania a astronomické objavy v rámci Slovenska.

„Snažíme sa vrátiť na miesto, kde astronómia začala. Vieme z dejín astronómie tohto mesta, že Samuel Mikovíni, známi geograf a astronóm, ktorý stanovil Bratislavský poludník prechádzajúci Korunnou vežou na hrade, robil svoje prvé astronomické pozorovania práve na hradbách, takže sa vraciame na miesto, kde to všetko začalo,“ informoval Novota.

Slnko sa však za bežných podmienok pozorovať nesmie. „Každému, kto sa na hradbách zastaví, ukážeme Slnko a slnečné škvrny buď cez filter alebo cez projekciu, keďže priamo sa naň pozerať nedá,“ dodal Novota.

Vo večerných hodinách je naplánované pozorovanie nočnej oblohy a Mesiaca. Akcia dnes potrvá približne do 21:00.

Vesmír na hradbách
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM