KAW Kultúra

Chcete sa cítiť ako v Matrixe? Objavte nekonečný priestor v galérii Multium

Pamätáte si, ako Alica z Krajiny zázrakov padala do "nekonečne" dlhej zajačej nory? Podobný pocit sa vám naskytne pred originálnymi dielami v jednej z bratislavských galérií.

Ilustračný obrázok k článku Chcete sa cítiť ako v Matrixe? Objavte nekonečný priestor v galérii Multium
8
Galéria
Zdroj: Galéria Multium

Nemusíte sa ocitnúť práve v matrixe, aby ste boli na pochybách, čo je skutočnosť a čo ilúzia. Stačí, ak pri potulkách Bratislavou vojdete do galérie na Zámockej ulici.

Krajina za zrkadlom

Galéria Multium ponúka dokonalú ilúziu nekonečného priestoru. Šesť inštalácií vás pohltí svojou nekonečnosťou a dá vám pocítiť, aké ľahké je oklamať naše zmysly. Kombinácie zrkadiel a predmetov pred nimi vyvolávajú vždy iný dojem, ktorý vás vtiahne do „nekonečna.“

„Nie som umelec a nie som ani autor myšlienky. Nechal som sa inšpirovať dielami významných umelcov,“ hovorí o inštaláciách, ktoré zostavil svojpomocne, ich autor Tomáš Hatrák.

Podnetom na inštaláciu objektov PRIESTOR A ZRKADLÁ bola pre Hatráka návšteva výstavy Mateja Kréna v Slovenskej národnej galérii.

„Krénova inštalácia ma priviedla k nápadu podeliť sa o zážitok z nekonečného priestoru vytvoreného zrkadlami. Nešlo mi pritom o presné zreprodukovanie pôvodného diela, pohrával som sa s myšlienkou, aké ďalšie možnosti nám hra so zrkadlami ponúka, aké dojmy sa vďaka ich rôznemu rozmiestneniu dajú vyvolať. Kým fókusom Mateja Kréna sú knihy, tu sú nosným prvkom zrkadlá,“ približuje svoj nápad Hatrák.

Šesť inštalácií

Ako ďalej priznáva vynaliezavý autor diel, základným prvkom vytvárajúcim ilúziu nekonečna sú dve zrkadlá oproti sebe na protiľahlých stenách. Ak sa k nim pridajú ďalšie zrkadlá, napr. na strope a podlahe, tak sa dojem nekonečna rozšíri o ďalší rozmer.

„Takto sa možno hrať v trojrozmernom priestore so zrkadlami a vytvárať rôzne efekty a ilúzie nekonečna. Vždy som menil kombinácie zrkadiel, aby sa vyvolal vždy iný dojem,“ prezrádza Hatrák.

Ak sa v galérii Multium zastavíte, môžete sa na vlastné oči presvedčiť, či sa mu dielami Caminus, Passus, Tabularium, Spiramentum, Universum a Sphaera podarilo „oklamať“ aj vaše zmysly.

Galéria Multium / Zámocká 26 / pondelok – nedeľa od 10:00 do 20:00 hod. / vstupné: dospelí 5 eur, deti do 15 rokov 3 eurá

Galéria Multium
8
Galéria
Zdroj: Galéria Multium
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM