Maros Palesch Rôzne

Chceme zlepšiť zdravotný stav mládeže

Bratislavský kraj už štyri mesiace mapuje v rámci projektu Rešpekt pre zdravie zdravotný stav stredoškolákov, pričom jeho výsledky sú alarmujúce.

Podľa predsedu BSK Pavla Freša je riešením napríklad nahradenie pasívnej zábavy pri počítači za aktívny pohyb, pričom župa už viaceré športové aktivity realizuje a ďalšie pripravuje. Bratislavská župa rozbehla tento zdravotnícky projekt ako prvý kraj spomedzi vyšších územných celkov. Projekt sa realizuje do konca roka, zatiaľ na 13 školách v pôsobnosti župy a vyšetrených bolo 1775 detí vo veku 15 až 21 rokov (po dohode s rodičmi a so školami).

„Keď sme rozmýšľali, že máme populáciu, ktorá má veľmi silný vzťah k tomu, že sedí za počítačom a málo sa pohybuje, že sa to premietne do zdravia, bohužiaľ, tieto veci sa potvrdzujú. Na župe sa snažíme vytiahnuť mládež von z toho pasívneho prostredia,“ povedal župan Pavol Frešo. Alternatívou je napr. florbalovú ligu, župa tiež spolupracuje s futbalovým zväzom, buduje klziská aj cyklotrasy, podporuje školské krúžky, pripravuje bežecké aj korčuliarske projekty a rôzne ďalšie športové aktivity. K opatreniam na zlepšenie zdravotného stavu študentov chce župa po skončení projektu pristúpiť napr. aj v stravovacích návykoch.

Z prvých výsledkov projektu podľa lekára samosprávneho kraja Valeriána Potičného vyplýva, že 20 percent chlapcov má nadváhu alebo je obéznych, študenti majú v tomto pomerne nízkom veku problém s tlakom. „Informácie, ktoré nás prekvapili, sa týkajú najmä fajčenia – skoro 80 percent študentov v tejto vekovej kategórii fajčí. Ďalším zaujímavým prvkom je veľké užívanie potravinových doplnkov,“ priblížil Valerián Potičný. Tie majú podľa neho rôznu kvalitu, rôznu cenu, rôznu hodnotu, otázkou je, do akej miery študenti vedia o zdravotnom dosahu týchto doplnkov na organizmus. To sa týka najmä chlapcov. U dievčat podľa neho významná časť od 14–19 rokov používa antikoncepciu. Z priebežných výsledkov tiež vyplýva, že veľké percento detí spáva denne menej ako 8 hodín.

Podľa podpredsedníčky kraja Gabrielly Németh spolupracujú na projekte s RÚVZ. Zároveň dodala, že do zastupiteľstva, ktoré bude 30. marca, pôjde materiál o realizačnom pláne plnenia jednotlivých úloh na rozvoj telesnej kultúry.

„Už tieto predbežné výsledky hovoria o tom, že je dobrý dôvod, hlavne pre rodičov, aby sme pohli so zdravotným stavom našej mládeže, lebo mnohé z týchto výsledkov sú skôr charakteristické pre ľudí 30 a viac rokov ako pre stredoškolákov,“ uviedol župan a zároveň doplnil, že generácia, ktorá je dnes na stredných školách, s veľkou pravdepodobnosťou môže mať v budúcnosti zdravotné problémy.

Projekt Rešpekt pre zdravie zahŕňa preventívne vyšetrenia žiakov, ktoré sa sústredia najmä na civilizačné ochorenia, medzi ktoré patria aj obezita a cukrovka. BSK sa pre realizáciu projektu rozhodol na základe údajov RÚVZ, ktorý takúto akciu realizoval v prostredí základných škôl v Petržalke. Informácie o projekte je možné nájsť aj na stránke www.respektprezdravie.sk.

Počas mapovania sa zistili napríklad tieto skutočnosti:

Podľa percentilových tabuliek BMI boli chlapci a dievčatá rozdelení do 4 kategórii. V skupine chlapcov bolo podvyživených 4,85 %, normálnu hmotnosť malo 75,49 %, nadváhu 9,95% a obéznych bolo 9,71% probandov. Z dievčat bolo 7,27 % podvyživených, 82,91 % malo normálnu hmotnosť, 5,5 % malo nadváhu a obéznych bolo 4,32 %. Priemerný vek v jednotlivých kategóriách sa nelíšil. Priemerná úroveň fyzickej zdatnosti, vyjadrená Ruffierovým indexom, bola u podvyživených chlapcov, u chlapcov s normálnou hmotnosťou a u chlapcov s nadváhou priemerná. Ruf­fierov index obéznych chlapcov zodpovedal podpriemernej fyzickej kondícii. V skupine dievčat mali priemernú kondíciu podvyživené aj tie s normálnou hmotnosťou. Dievčatá s nadváhou a obézne mali podpriemernú fyzickú kondíciu.

Tlak krvi vyšší než optimálny (120/80 mmHg) malo 36% chlapcov a 22% dievčat, vo väčšine prípadov sa jednalo o systolický krvný tlak.

40% dievčat malo vyššiu srdcovú frekvenciu (viac ako 80 úderov za minútu).

Na odborných školách sa deti málo venujú fyzickej aktivite, veľa ich chodí brigádovať/pracovať a nemajú čas, ak cvičia, tak väčšinou len chlapci a to hlavne na zvýšenie svalovej hmoty.

Na niektorých školách fajčí až 80% detí.

Spia menej ako 8 hodín denne.

Významný počet chlapcov užíva potravinové doplnky na zvýšenie svalovej hmoty (otázkou je, či sú si vedomí zdravotných rizík?).

Významný počet dievčat užíva hormonálnu antikoncepciu.

Zdroj: BSK, Iveta Tyšlerová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM