Maros Palesch Rôzne

Chceme uprednostniť cyklistiku v centrách miest

BRATISLAVA. So zástupcami občianskeho združenia Cyklokoalícia sa stretol minister životného prostredia József Nagy. Hlavnou témou stretnutia boli možnosti podpory cyklistiky v mestách a obciach na Slovensku. Obe strany sa dohodli na viacerých spoločn

Ministerstvo chce vyvolať diskusiu o alternatívnej doprave, nezaťažujúcej životné prostredie, predovšetkým o verejnej a cyklistickej doprave. Na druhú polovicu tohto roka pripravujú zástupcovia Cyklokoalície konferenciu o cyklodoprave, na ktorej bude participovať aj environrezort. Mala by ponúknuť platformu na širokú diskusiu o tejto téme. „Náš cieľ je rozbicyklovať Slovensko, pretože doprava na dvoch kolesách je ekonomická, rýchla, ekologická a spoločenská,“ povedal Tomáš Peciar z Cyklokoalície.

Ministerstvo ŽP v spolupráci s Cyklokoalíciou plánuje pripraviť aj grantovú schému zameranú na podporu cyklistickej dopravy, najmä na realizáciu cyklopruhov. Tie sú z pohľadu integrácie cyklistov do premávky v sídlach finančne najefektívnejšie. Minister sa zo zástupcami Cyklokoalície rozprával aj o podpore hromadnej pripomienky k novele zákona o cestnej premávke v súvislosti s právami a povinnosťami cyklistov na cestách.

Paralelne so stretnutím na MŽP sa uskutočnilo stretnutie Cyklokoalície s členmi Dopravnej komisie Mestskej časti Bratislava – Staré Mesto, na ktorom cyklisti predostreli konkrétne rýchle a jednoduché riešenia zamerané na integráciu cyklistov v historickom centre hlavného mesta. Predseda dopravnej komisie, Slavomír Frešo si ešte cez víkend so zástupcami Cyklokoalície prešiel na bicykli problémové miesta a navrhovaný cyklistický okruh okolo Starého Mesta.

Zdroj: BSK, Beatrice Hudáková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM