Alexandra Húsková Rôzne

Chceli by ste stretnúť Máriu Teréziu v uličkách starého Prešporka? Na svete je netradičná spoločenská hra o Bratislave

Bratislava dostala tento rok na Vianoce krásny darček. Spoločenskú hru – takú romantickú a krásnu, akou sa môže pochváliť len máloktoré hlavné mesto. Vydajte sa spoznávať Bratislavu 18. storočia, túlať sa uličkami starého mesta a stretávať výnimočných obyvateľov Prešporka formou stolovej hry.

Ilustračný obrázok k článku Chceli by ste stretnúť Máriu Teréziu v uličkách starého Prešporka? Na svete je netradičná spoločenská hra o Bratislave
Zdroj: Dnes24.sk

Karin Hronská a Eva Činčalová z obchodíku Pán Medvedík vytvorili novú spoločenskú hru, pri ktorej sa zábavnou formou dozviete čosi viac o histórii starej Bratislavy. Hru začali kreovať vo februári tohto roka a koncom októbra sa dostala aj na predajné pulty.

Úplne nová spoločenská hra Bratislava osloví deti aj dospelých prostredníctvom dvoch odlišných hier v jednom balení – akčnou historickou naháňačkou pre menšie deti a prísnou univerzitnou skúškou v slávnej Academii Istropolitane pre deti aj dospelých.

Nápad vychádzal z vrúcneho vzťahu oboch autoriek k Bratislave. Ich túžbou je preniesť lásku k Bratislave aj na malých, či veľkých obyvateľov hlavného mesta.

„Hra má nielen zábavný rozmer, ale pri nej sa rodina môže porozprávať o živote v Bratislave, ktorí si ho pamätajú rodičia, či starí rodičia. Pri otázkach sme odkazovali na reálne miesta v Bratislave. Nájdete si tam informácie, kde sa dajú tie-ktoré miesta v Bratislave nájsť,“ hovorí o hre Karin Hronská.

„Miesta, ktoré sú uvedené v hre, teda môžete nájsť aj pri prechádzke Bratislavou,“ dopĺňa Karin Hronská.

Čo vám hra Bratislava ponúkne?

Historická hra vychádza z reálií starého mesta Prešporok – herný plán bol navrhnutý na podklade starej historickej mapy. Nájdete na ňom hlavné ulice mesta, ale aj významné stavby, či zákutia, ktoré sú vám známe.

Na podklade, ktorý vás očarí romantickou atmosférou barokového Prešporka sa premávajú figúrky dobových obyvateľov mesta – kráľovnej Márie Terézie, Johanna Wolfganga von Kempelena a Franza Xavera Messerschmidta.

Panovníčka, vedec a sochár toto mesto dôverne poznali, žili v ňom a zažívali v ňom neuveriteľné príbehy. Táto hra vám niečo z tých príbehov odhalí.

Za vizuálnym stvárnením hry stojí ilustrátor Miloš Kopták, ktorý zastrešil barokovú podobu herných figúrok ako aj hracej plochy – mapového podkladu Bratislavy. Vydanie hry podporil Bratislavský samosprávny kraj.

Ak si vyberiete figúrku Kempelena – budete stavať pontónový most cez Dunaj; ak Messerschmidta, budete zbierať vyškerené charakterové hlavy. Prekvapiť vás môže figúrka Kata, ale aj Márie Terézie.

Hra vás prekvapí množstvom informácií, ktoré sa v nej ukrývajú.

Pre koho sú obe hry určené a kde si ich môžte kúpiť?

Hra obsahuje dva herné plány:

  • Bratislava hra: Hra je určená dospelým a deťom od 5 rokov. Trvanie cca 15 min. Pre 2–4 hráčov.
  • Academia: Hra je určená dospelým a deťom od 6 rokov. Trvanie cca 15 min. Pre 2–4 hráčov.

Hru prináša detský concept-store Pán Medvedík. Nájdete ho na Grosslingovej 37 v Bratislave, alebo na www.panmedvedik.sk.

Predajná cena je 35,90 eur.

Prečítajte si aj:

OBRAZOM: Nový Starý most sa konečne stal skutočným, takýto pekný pohľad ponúka Bratislavčanom

Príbeh Obchodnej počas tridsiatich rokov vám rozpovie unikátna výstava fotografií priamo vo výkladoch ulice

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM