Nina Táborská Kultúra

Chátrajúca zbrojnica v Lamači sa premení na umelecké centrum

Dlhodobo chátrajúca budova bývalej pošty a požiarnej zbrojnice na Vrančovičovej ulici by sa mala v priebehu nasledujúcich rokov premeniť na centrum kultúry a umenia. V pláne to má občianske združenie Klub textilných výtvarníkov Arttex. Prenájom priestorov majú schválený, fungovať by mohli o 3 roky.

Ilustračný obrázok k článku Chátrajúca zbrojnica v Lamači sa premení na umelecké centrum
Zdroj: Dnes24.sk

Občianske združenie by malo začať platiť nájom od januára 2015. Priestory bude mať v nájme za symbolické jedno euro za rok, avšak zároveň sa zaväzuje, že na svoje náklady zabezpečí rekonštrukciu priestorov.

„Podľa projektu, ktorý sme si dali vypracovať, sa náklady na kompletnú rekonštrukciu priestorov blížia sume 600-tisíc eur,“ uviedla predsedníčka OZ Ľubica Suchalová.

Podľa jej slov chce združenie nájsť peniaze na rekonštrukciu prostredníctvom eurofondov a nórskych fondov. Centrum umenia by podľa jej odhadov mohlo začať fungovať o tri roky.

„Máme záujem vytvoriť priestor na prezentáciu rôznorodých umeleckých foriem, od výtvarných výstav až po malé divadelné formy,“ uviedla Suchalová. „V centre by mali tiež fungovať tvorivé dielne pre deti a realizovať sa projekty zamerané na seniorov,“ dodala.

Klub textilných výtvarníkov Arttex

Ide o združenie profesionálnych výtvarníkov pracujúcich s textilnou technikou Arttex. Vznikol v roku 1997 ako nezisková organizácia, ktorá udržuje a rozširuje na poli výtvarného umenia unikátnu textilnú techniku tvorby výtvarných diel pod ochrannou známkou Arttex (zaregistrovaná v roku 1995). Klub má 20 členov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM