Nina Táborská Rôzne

Charitatívny projekt Domov na mame pomáha deťom rodičov na úteku, aj znevýhodneným ľuďom zamestnať sa

Vďaka nosičom môžu byť deti v bezprostrednej blízkosti svojej matky či otca, v teple a bezpečí. Od novembra 2015 sa uskutočnilo 18 verejných šití, na ktorých sa zúčastnilo približne 170 žien a úspešne sa podarilo odovzdať vyše 360 nosičov

Ilustračný obrázok k článku Charitatívny projekt Domov na mame pomáha deťom rodičov na úteku, aj znevýhodneným ľuďom zamestnať sa
Zdroj: Dnes24.sk

Charitatívny projekt Domov na mame ponúka dvojakú pomoc – šitie nosičov pre deti rodičov na úteku a ponúka tiež pomoc ľuďom na Slovensku, ktorí si napríklad pre svoj hendikep len ťažko nachádzajú prácu. Od svojho vzniku daroval viac ako 360 nosičov, koré poputovali na srbsko-macedónske hranice aj do Grécka. Do konca mája má v pláne naplniť cieľ 2-tisíc nosičov.

„V súčasnosti ďalej prebiehajú verejné šitia na báze dobrovoľníkov a zároveň pre združenie šijú nosiče aj v chránených dielňach v Piešťanoch a Bratislave, kde sú ľudia s rôznymi druhmi hendikepov, pomáhajú telesne aj mentálne postihnutí, šijú napríklad aj nepočujúci. Chystáme spoluprácu aj s prešovským Krízovým centrom pre ženy, obete násilia My Mamy a snažíme sa tú sieť rozširovať, pričom vďaka grantu od Výzvy k ľudskosti vieme za šitie alebo naučenie šitia dobrovoľníkov ponúknuť aj finančnú odmenu. Pomáhame tak na dvoch stranách,“ povedala jedna z autorov projektu Dana Kleinert.

Na mesiac marec sú naplánované tri verejné šitia. Prvý sa uskutoční 20. marca 2016 v rámci Karloveských trhov, kde sa bude šiť v tamojšom kultúrnom dome a 17. a 24. marca 2016 budú v Kontakte v centre Bratislavy workshopy s občianskym združením Bol raz jeden človek. Bratislava24.sk o otm informovala Zuzana Golianová z Domova na mame.

ROZHOVOR: Sú inšpiratívni a na nič sa nehrajú. Predsa sa nie vždy stretnú s ľudským pochopením

V Kontakte plánujú členovia projektu urobiť aj „kontaktný bod Domova na mame“, kde bude možné v pravidelných časoch prísť si po rady ako ušiť nosiť, vyskúšať si to alebo ponúknuť pomoc, či rôzne formy konzultácií a spolupráce.

Adriana Kemková z Domova na mame spresnila, že od vzniku projektu, od novembra 2015, sa uskutočnilo 18 verejných šití, na ktorých sa zúčastnilo približne 170 žien a úspešne sa podarilo odovzdať vyše 360 nosičov.

Okrem Bratislavy dobrovoľníčky šili v Považskej Bystrici, Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici, Žiline, Leviciach, Poprade, Rimavskej Sobote a vo Zvolene.

„Na verejných šitiach sa môžu zúčastniť aj ženy a muži a to aj v tom prípade, že nevedia šiť na stroji, stačí, ak pomôžu strihaním látky, špendlením, či inými drobnými ale užitočnými prácami. Postupne sa budú zdokonalovať a posúvať svoje nové skúsenosti ďalej,“ informovala Golianová. Dodala, že zbehlej krajčírke trvá ušitie jedného nosiča približne dve hodiny.

Vďaka nosičom môžu byť deti v bezprostrednej blízkosti svojej mamy či otca, v teple a bezpečí. Nosiče sa prostredníctvom konkrétnych preverených humanitárnych organizácií, priebežne odvážajú priamo na miesta, kde sú najviac potrebné, napríklad na hranice Srbska – Macedónska a aktuálne aj do Grécka.

Charitatívny projekt Domov na mame, zastrešuje Slovak Fashion Council.

Prečítajte si tiež: Priestor pod Mostom SNP sa zmení na príjemnú kaviareň s malou šijacou dielničkou

Domov na mame
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM