Tomáš Stupavský Rôzne

Chalani z Poľnej sú späť. Modrý autobus bude opäť ponúkať jedlo trochu inak

Originálny nápad, ktorý vznikol v hlavách dvoch chalanov, sa minulý rok tešil veľkej obľube. Števo a Lukáš opäť zaparkovali svoj modrý autobus na Poľnej ulici pri Medickej záhrade, aby mohli ľuďom ponúkať domáce i zahraničné pokrmy, ako oni hovoria „trochu inak“.

Ilustračný obrázok k článku Chalani z Poľnej sú späť. Modrý autobus bude opäť ponúkať jedlo trochu inak
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Začiatkom novembra minulého roka sme náhodne prechádzali okolo Medickej záhrady, keď nás zaujal modrý autobus stojaci uprostred verejného trhoviska na Poľnej ulici. Keď sme podišli bližšie zistili sme, že sa jedná o pouličný predaj, kde dvaja chalani ponúkajú gastronomické pochutiny ľuďom, ktorý kráčajú okolo.

Po troch mesiacoch sme sa ich rozhodli opäť navštíviť. „Uličník“, ako sa modrý autobus oficiálne volá, si dožičil aj oficiálne voľno. Ako sme sa dozvedeli chalani sa na Poľnú vrátili iba nedávno. Vyspovedali sme ich, ako sa im v ich podnikaní darí, čo nové chystajú na tento rok alebo ako to vyzerá s ich podnikaním, keďže v Starom Meste sa v súčasnosti vo veľkom rušia moderné pouličné projekty.

Ako sa vám darilo počas uplynulých troch mesiacov? Čo ste robili v januári a februári, kedy ste si dopriali zaslúžené voľno?

Na Poľnej sme predávali až do 23 decembra. Už vopred sme našich zákazníkov upozorňovali, že po tomto dátume naše pokrmy predávať nebudeme. Potrebovali sme si jednoducho oddýchnuť. Neskôr sme sa pustili do upratovania a opravovania nášho vozidla. Bolo potrebné vymeniť olej, pozrieť sa na brzdy a celkovo dať modrý autobus opäť dokopy.

Svoj biznis ste rozbehli minulý rok 12. apríla. Ako hodnotíte svoju prvú sezónu?

My ju nazývame nultou sezónou a myslíme si, že bola dobrá. Predtým, ako sme svoje podnikanie rozbiehali, sme nemali žiadne očakávania, lebo sa nemáme s kým porovnávať. Ale sme spokojní s tým, ako sa nám minulý rok darilo. Spoznali sme perfektných ľudí, ktorí si na nás zvykli a nedali nám ani možnosť rozmýšľať nad iným miestom, kde by sme tento pouličný predaj mohli realizovať. Preto sme sa opäť vrátili na Poľnú.

Dokázali vaši stáli zákazníci vydržať bez vašich špecialít, či už sa nevedeli dočkať, kedy predaj opäť spustíte?

No toto bolo pre nás milé prekvapenie. Už v pondelok nás prišlo privítať množstvo ľudí a boli naozaj radi, že sme dodržali slovo a 2. marca sme sa vrátili späť.

Máte pripravené na tento rok nejaké novinky alebo ostanete verní overenej klasike?

Veľa vecí a jedál zostane, pretože to by sme ani nechceli našim pravidelným zákazníkom zobrať. Niektorí štamgasti nám sami povedali, ktoré jedlá musíme zaručene predávať aj naďalej. Lukáš povymýšľal aj nejaké novinky, ale tie sú viac menej viazané na leto, keď bude čerstvá zelenina. Teraz sme prišli s novinkou, že ponúkame obložené chlebíčky. Našou výhodou je, že my nie sme viazaný na nejaké konkrétne menu, čiže ak nás niečo nové napadne, ihneď na druhý deň to môžeme zaradiť do našej ponuky.

A čo špeciality na toto chladné počasie?

Budeme pokračovať v tradícii z decembra a budeme ľuďom na zahratie ponúkať varené vínko, čaj, kakao. Niekoľko ďalších týždňov budeme každý štvrtok, kedy sa na Poľnej konajú aj farmárske trhy, variť kotlíkový guláš, ktorý sa u našich zákazníkov stal veľkým hitom. Ďalej počas celého marca plánujeme ponúkať aj domácu huspeninu, ktorú si taktiež len tak hocikde nekúpite.

Prídem ku vám ako nový zákazník, čo by ste mi zo svojej ponuky odporučili?

Tým, že sme tohtoročnú sezónu spustili iba tento pondelok, ako sme spomínali ostávame verní osvedčenej klasike z vlaňajška. V ponuke máme humus, grilovaný hermelín, čerstvý šalát, aj keď pochopiteľne počas marca ešte nie je tá zelenina taká čerstvá a pekná, ako počas leta. Tento týždeň považujeme za taký otvárací, plus sú ešte aj jarné prázdniny, čiže mnoho ľudí je na dovolenkách. Ale postupne začneme pridávať ďalšie špeciality ako tzatziki alebo lahodné hovädzie mäsko.

Plánujete predávať aj počas víkendov?

Minulý rok sme tak nefungovali. Pretože na všetko sme iba dvaja a priznávame, že v piatok toho už máme naozaj dosť. Na niekoľkých sobotách sme už dohodnutí, že budeme robiť, ale nie tu na Poľnej. Už si nás na víkendy objednávajú aj rôzni organizátori verejných podujatí. Vlani sme napríklad predávali v Ružinove pri slávnostnom otváraní jedného parku.

Určite ste zachytili informáciu, že nové vedenie Starého Mesta zakázalo napríklad pouličný predaj kávy. Vám sa podarilo získať povolenie?

My sme podobným problémom predišli a o povolenie sme si zažiadali ešte za starého vedenia, ktoré našej žiadosti vyhovelo. Podľa neoficiálnych informácii, ktoré sa nám doniesli, by s predajom na Poľnej ulici nemal byť problém. Na jednej strane chápeme, že v Starom Meste sú oficiálne prevádzky, ktoré platia vysoké nájmy a môže im prekážať, že niekto sa vám postaví pred reštauráciu a spustí pouličný predaj, za ktorý zaplatí príklad jedno euro. No na druhej strane Bratislava je veľmi malá a predajcov je naozaj veľa, preto by malo mesto určiť miesta, kde by sa mohlo predávať aj na ulici.

Akú sumu hradíte mestu?

Výška nájmu je štandardne určená, každý pouličný predajca platí zhruba rovnako. Ale okrem tejto položky, musíte platiť aj za priestor, kde napríklad varíte jedlo, uskladňujete zásobí alebo parkujete svoje vozidlo. Čiže, ak si to niekedy všetko spočítate, výsledok vám napovie, že možno sa dostanete na takú istú sumu, ako keby ste mali prenajatý priestor v Starom Meste.

Ešte stále platí, že si na veľkej reklame nepotrpíte?

Áno. Nám vyhovuje takáto anonymita a o nejaké veľké bilbórdy, letáky, či reklamu na sociálnych sieťach nestojíme. Jednak s marketingom a reklamou nevieme robiť (smiech) a nie nám to sympatické, pretože tento druh propagácie považujeme za poloklamstvo.

Prečítajte si tiež: Modrý autobus, ktorý ponúka originálne pokrmy. Chalani z Poľnej poňali gastronómiu trochu inak

Modrý autobus
8
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM