Nina Táborská Rôzne

Cez víkend sa Bratislava zbaví ďalšej čiernej skládky. Vďaka dobrovoľníkom

Cez víkend vás opäť čakajú aktivity, ktorými môžete spraviť niečo nielen pre seba, ale aj pre mesto, v ktorom žijete. Hrdzavé zábradlia, čierne skládky, odpadky na ulici, ... Každé mesto je zrkadlom svojich obyvateľov a spoliehať sa na to, že ulicu po nás niekto uprace, nestačí.

Ilustračný obrázok k článku Cez víkend sa Bratislava zbaví ďalšej čiernej skládky. Vďaka dobrovoľníkom
Zdroj: TASR

Cieľom Spotfix akcie, ktorá pochádza od Zelenej hliadky, je odstrániť problémy z vytipovanej časti Bratislavy a ukázať, že naše mesto môže vyzerať oveľa krajšie. Keď sa chce… Zelená hliadka Bratislavy hovorí jasne: „Začnime od seba a buďme zodpovední voči svojmu okoliu.”

Združenie aktívnych občanov, bojovníkov s odpadom, sa venuje témam čiernych skládok či odpadového hospodárstva, poukazovaniu na bariéry v hlavnom meste prostredníctvom iniciatívy Zelený asfalt, či vizuálnemu smogu, teda prehlcovaniu mesta reklamou. Venujú sa tiež parkovaniu na chodníkoch a usporadúvajú spomínané Spotfix akcie. Jedna taká sa bude konať aj tento víkend, priložiť ruku k dielu môžete i vy.

Spotfix – zábradlia Mamateyovej

Jednou zo vstupných brán do Petržalky je križovatka Mamateyová-Šusteková. Ako sa to na významné križovatky v Bratislave patrí, tak aj táto má okolo seba postavené zábradlie. To má brániť chodcom prekračovať cestu mimo priechodov a asi má byť aj výstražným zariadením.

„Zábradlie sa však veľmi dlho nedočkalo nového náteru a tak postupne hrdzavie. My tento regres už túto sobotu zastavíme na zábradlie dostane nový náter, ktorý zvýši jeho estetiku a hlavne spomalí hrdzavenie zábradlia,” informovala Zelená hliadka začiatkom minulého mesiaca, kedy sa na zábradlí pracovalo po prvýkrát.

Odvtedy je zábradlie natreté približne na 60 percent. Po tejto sobote by však tento verejný priestor mal dostať tvár, akú si zaslúži. „Na jednej strane sme dosiahli bod, kedy je každá významnejšia križovatka obohnaná desiatkami metrov zábradlí, no na druhej strane sa o tento uličný mobiliár nemá kto starať,” hovorí zakladateľ Zelenej hliadky Matúš Čupka.

Prostredníctvom tejto akcie chcú aktivisti poukázať na potrebu či už zbytočné zábradlia odstraňovať alebo o potrebe sa aspoň o ne starať či diskutovať o nich. Viac sa dočítate TU.

11. Spotfix – zábradlia Mamateyovej po druhé / sobota 10.10. / medzi 9:30–12:30 / Stretávka na: Zastávka Šustekova

Zelená hliadka vs. skládka vol. 86

Predošlú nedeľu zbavili dobrovoľníci okolie Gavlovičovej najmä veľkorozmerného odpadu. Aj napriek snahe sa však nepodarilo sa stále odpratať všetok neporiadok, nakoľko kapacita kontajnera neumožnila naloženie celej skládky. Túto nedeľu sa preto dobrovoľníci opäť vrátia na toto „smetisko“, aby vyčistili bezprostredné okolie zanedbaných garáží.

Aktuálne sa tu nachádza najmä drobný komunálny odpad. „Ten pozbierame do vriec a zlikvidujeme v kontajneri. Zbavíme tak Bratislavu ďalšej rozsiahlej čiernej skládky, ktorá sa vo štvrti Zátišie hromadila roky rokúce,,” informuje Zelená hliadka. Viac sa dozviete TU.

Zelená hliadka vs. skládka vol. 85 – garáže Gavlovičova po druhé / nedeľa 11.10. / medzi 9:30–12:30 / Stretnutie na zastávke Zátišie

Foto:Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM