Webnoviny - Rôzne

Cesty v Bratislave sú napriek sneženiu zjazdné

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA

BRATISLAVA 18. januára (WEBNOVINY) – Cesty v správe hlavného mesta Bratislava sú aj napriek pretrvávajúcemu sneženiu od nedeľňajšieho večera zjazdné. Ide o cesty a I. a II. triedy, teda aj hlavné cestné ťahy, po ktorých premáva mestská hromadná doprava. „Sú mokré ale zjazdné,“ povedal pre agentúru SITA dispečer zimnej služby bratislavského magistrátu. Cestári začali s odhŕňaním snehu v nedeľu krátko pred ôsmou hodinou večer, kedy bol nariadený celomestský posyp a pluhovanie. V pluhovaní sa pritom pokračovalo celú noc, kedy bol okrem toho nariadený ďalší celomestský posyp ciest a sprejazdňovali sa mosty a nájazdy na ne. „Pluhuje sa aj teraz a bude sa pokračovať aj cez deň,“ doplnil dispečer. V teréne je v súčasnosti okolo 83 pracovníkov, ktorí ručne čistia chodníky či lávky.

Mestská hromadná doprava môže mať pre aktuálne počasie menšie problémy, hlavné ťahy sú však sprejazdnené. „Ráno okolo 5:30 nám robili problém Kramáre, posypali sme to,“ doplnil dispečer. Cestujúci by sa tak dnes mali „vyzbrojiť“ aj istou dávkou trpezlivosti.

So zimnou údržbou začali aj jednotlivé mestské časti. Od 3:00 sa sprejazdňujú aj cesty III. a IV. triedy v mestskej časti Petržalka. Prioritou sú pritom prístupové komunikácie k materským a základným školám ako aj k zdravotníckym zariadeniam. Podľa hovorcu mestskej časti Ľubomíra Andrassyho však samospráva nedokáže zabezpečiť pre aktuálne počasie na všetkých úsekoch úplné vyčistenie chodníkov a ciest. „Žiadame preto všetkých občanov, aby zvýšili opatrnosť, aby nedošlo k zbytočným zraneniam,“ povedal pre agentúru SITA Andrassy.

Mestská časť má momentálne v teréne všetkých 45 pracovníkov zimnej údržby, 15 z nich čistí ručne terasy a chodníky. Okrem toho pracujú štyri veľké mechanizmy na sprejazdňovaní ciest v správe mestskej časti a štyri menšie mechanizmy na odpratávaní snehu z chodníkov. Andrassy zároveň upozorňuje na povinnosť vlastníkov nehnuteľností a správcov domov, ktorí musia očistiť na chodníku aspoň 1,5-metrový pás. Problém v mestskej časti robia aj zle zaparkované autá, pre ktoré sa do niektorých lokalít mechanizmy zimnej údržby nemôžu dostať, a tak nie sú odhrnuté. Niektoré autá však samospráva odťahuje.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM