Michaela Katonová Samospráva

Cestovanie zadarmo pre zdravotne ťažko postihnutých je na dosah. Primátor predloží návrh

Po tom, čo mestskí poslanci v minulom roku odklepli 90-percentnú zľavu pre ZŤP, vzniesla sa proti nim obrovská vlna kritiky. Už zajtra chce primátor Ivo Nesrovnal predložiť návrh na opätovné zavedenie 100-percentných zliav. Čo predchádzalo jeho rozhodnutiu?

Ilustračný obrázok k článku Cestovanie zadarmo pre zdravotne ťažko postihnutých je na dosah. Primátor predloží návrh
Zdroj: TASR

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal na štvrtkovom mestskom zastupiteľstve predloží zavedenie 100 percentných zliav na cestovanie v MHD pre zdravotne ťažko postihnutých obyvateľov, protikomunistických odbojárov a politických väzňov a darcov krvi (držiteľov diamantovej Janského plakety).

„Podmienky fungovania integrovanej dopravy v Bratislave boli schválené ešte v roku 2012. Mesto muselo v rámci Bratislavskej integrovanej dopravy pristúpiť k jednotnej tarifikácii a tá so sebou priniesla aj zrušenie, resp. obmedzenie niektorých zliav," uviedol primátor.

Nespokojnosť vyvrcholila, petícia je už na magistráte

Zrušenie bezplatného cestovania pre hendikepovaných v uplynulom roku vyvolalo obrovskú vlnu nevôle. Dnes sa zdá, že dotknutým občanom svitá nová nádej. Na magistrát odovzdali 1. marca poslanci Miloš Moravčík, Zuzana Rattajová a Martina Uličná petíciu s názvom Vráťme seniorom a zdravotne postihnutým občanom dopravu v Bratislave. Podpísalo sa pod ňu 5-tisíc obyvateľov hlavného mesta.

„Mesto Bratislava naozaj nie je odkázané na to, aby oberalo o peniaze dôchodcov a zdravotne postihnutých. Považujem za moju povinnosť, ako obyvateľa Bratislavy, zastať si týchto ľudí, ktorí sa stali obeťou sociálnej necitlivosti," vysvetlil Miloš Moravčík.

Prečítajte si viac: Vráti sa cestovanie zadarmo pre zdravotne ťažko postihnutých? Na magistrát odovzdali petíciu s tisíckami podpisov

Hľadá sa riešenie

Primátor sľúbil, že sa bude snažiť nájsť riešenie vzniknutej situácie. "Opätovne predložím mestským poslancom návrh na zavedenie 100-percentnej zľavy na cestovanie pre ťažko zdravotne postihnutých občanov,“ povedal Ivo Nesrovnal na základe štatistických dát skutočného počtu ŤZP cestujúcich z dopravného podniku.

Mesto súčasne začalo rokovania o technickom riešení poskytnutia zliav. Cieľom rokovaní je získať súhlas s rozšírením navrhnutých zliav do celého systému integrovanej dopravy.

„Hľadáme najvhodnejší spôsob, akým zľavy prinavrátiť, či budú tieto zľavy platiť v celom integrovanom systéme kraja, na čom sa musíme dohodnúť aj s ostatnými partnermi, alebo len v rámci mestskej hromadnej dopravy v Bratislave,“ povedal primátor Nesrovnal.

Tretia etapa integrovanej dopravy v Bratislave bola spustená v novembri 2015. Vedenie mesta deklarovalo, že po vyhodnotení prvých mesiacov po zavedení integrovanej dopravy dôjde k prehodnoteniu podmienok fungovania, odrážajúc reálny stav počtu cestujúcich.

O pravidlách systému, akým sa budú dodatočné zľavy uplatňovať, bude primátor informovať po predložení návrhu mestskému zastupiteľstvu. V súčasnosti ŤZP cestujúci cestujú s 90 percentnou zľavou.

Prečítajte si tiež: Nová nádej pre zdravotne ťažko postihnutých? 100-percentná zľava na cestovnom by sa im mohla vrátiť

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM