Správy

Čerpanie eurofondov na vedu a výskum mešká už 1,5 roka. Ohrozené sú aj bratislavské vysoké školy

Vysoké školy upozorňujú na pomalé prípravy na čerpanie štrukturálnych fondov na výskum a inovácie v novom programovom období 2014-2020. Ak sa procesy nezrýchlia, môže to mať za následok ohrozenie výskumných projektov. Európske peniaze sa totiž stali dominantným zdrojom pre vedecký výskum na SR.

Ilustračný obrázok k článku Čerpanie eurofondov na vedu a výskum mešká už 1,5 roka. Ohrozené sú aj bratislavské vysoké školy
Zdroj: TASR

„Dnes reálne hrozí strata kontinuity financovania vedeckých výskumných aktivít na Slovensku vrátane výpadku financovania miezd výskumníkom, a tým aj zvýšenie nezamestnanosti mladých vedcov a únik najlepších mozgov do zahraničia,“ uvádza sa v spoločnom stanovisku univerzít.

Vysoké školy upozorňujú, že ak sa nevytvorí Výskumná a Technologická agentúra a nespustia sa výzvy do septembra, hrozí, že sa európske peniaze budú dať použiť na výskum a inovácie až po parlamentných voľbách, t.j. takmer tri roky po začiatku sedemročného obdobia.

Prípravy sa zasekli na schvaľovaní

Problémom je aj to, že prípravy na realizáciu Stratégie RIS3, teda aj na využívanie nových štrukturálnych fondov sa zasekli na schvaľovaní tzv. „Akčného plánu k RIS3“, „Ten nie je doteraz schválený vo vláde SR a ako sa ukazuje z výsledkov medzirezortného pripomienkového konania, stále pretrvávajú určité rozpory,“ dodávajú univerzity.

Tie preto vyzývajú všetkých kompetentných na urýchlené prijatie akčného plánu predloženého ministrom školstva a ministrom hospodárstva na jeho schválenie vo vláde SR a vykonanie nevyhnutne potrebných krokov k začatiu nového programového obdobia.

„V hre je budúcnosť Slovenska,“ zdôrazňujú vo vyhlásení, pod ktoré sa podpísali Univerzita Komenského v Bratislave, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Technická univerzita v Košiciach, či Žilinská univerzita v Žiline.

Ministerstvo školstva tvrdí, že vedenie rezortu aktívne rokuje so všetkými zúčastnenými stranami tak, aby sprostredkovalo zmier v rozporoch, ktoré sa ohľadom napĺňania stratégie pre inteligentnú špecializáciu RIS3 vyskytli.

„Sám minister Juraj Draxler absolvoval pri príprave akčného plánu k stratégii RIS3 dlhé rokovania so zástupcami iných častí exekutívy, ale aj vysokých škôl, SAV a zamestnávateľských zväzov a združení. Návrh akčného plánu, ktorý predložil do medzirezortného pripomienkového konania tento týždeň, podporili rektori najväčších slovenských výskumne orientovaných univerzít,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Rezort školstva tak dúfa, že proces schvaľovania akčného plánu sa blíži ku koncu a čoskoro sa vytvorí priestor na čerpanie štrukturálnej pomoci EÚ v oblasti vedy a výskumu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM