Správy

Ceny starých bytov v Bratislave dobiehajú novostavby

Dopyt po bytoch v hlavnom meste stále rastie. Rastie však aj ich cena, pri starých bytoch bude tento trend pokračovať i naďalej.

Ilustračný obrázok k článku Ceny starých bytov v Bratislave dobiehajú novostavby
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Na bratislavskom rezidenčnom trhu začali popri cenách novostavieb rásť aj ceny starších bytov. Ich priemerná cena sa dostala nad 2050 eur za štvorcový meter (m2) a medziročne tak byty na sekundárnom trhu zdraželi o takmer 10 percent. Vyplýva to z aktuálnej analýzy spoločnosti Bencont Investments.

„Trh s novostavbami v Bratislave v roku 2015 ožil a nízky dopyt počas pokrízových rokov bol nahradený dvojnásobne vysokým záujmom o nové byty. Vysoký dopyt mal za následok rast cien, ktoré sa prejavili vo vyšších číslach na m2. K podobnému vývoju začalo dochádzať aj na sekundárnom trhu, keď ceny starých bytov stále viac dobiehajú ceny tých nových. Ceny bratislavských nájmov sa ale nemenia,“ zhodnotil hlavný analytik spoločnosti Matúš Jančura.

Čítajte tiež: Porovnanie cien nehnuteľností: Byty a domy v Bratislavskom kraji sú trojnásobne drahšie ako v Nitrianskom

Cena starších bytov dosiahla v prvom tohtoročnom štvrťroku 2058,4 eura za m2 s daňou z pridanej hodnoty (DPH). Oproti predchádzajúcemu kvartálu tak vzrástla o 2,9 percent, zatiaľ čo medziročne tieto byty zdraželi až o 9,6 percent. Tak ako v prípade novostavieb, aj na sekundárnom trhu sa lacnejšie byty podľa Jančuru rýchlo vypredávajú a v ponuke ostávajú tie drahšie.

Ceny starých bytov sa čoraz viac približujú cenám novostavieb

Absolútna cena starších bytov v Bratislave bola v tomto období v priemere 148-tisíc eur s DPH a v porovnaní s minulým rokom to predstavuje nárast o 16,7 percent. Okrem toho, že byty zdražovali, sa totiž zároveň zväčšovala ich priemerná rozloha, a to medziročne zo 68 na 73 m2, čo viedlo k podstatne vyššej absolútnej cene. Najviac sa medziročný rast absolútnej ceny prejavil v okresoch Bratislava II a Bratislava IV, konkrétne od 20 do 23 percent.

Dopyt po bytoch rastie

Analytik upozornil, že od roku 2013 sa ceny starších bytov stále viac približovali k cenám novostavieb. Jednotkové ceny novostavieb sú dnes v priemere o 200 eur vyššie, zatiaľ čo ešte pred troma rokmi bol tento rozdiel takmer 500 eur. „Vzhľadom na rastúcu priemernú rozlohu ponúkaných starších bytov sa však ich absolútna cena priblížila k novostavbám ešte viac, a dokonca tak presiahla priemernú absolútnu cenu predaných bytov. Pri priemernej cene 148-tisíc eur sú tak staršie byty len o 7-tisíc eur lacnejšie ako novostavby,“ vyčíslil Jančura.

Prenájom bytu aj s energiami stál v prvom štvrťroku v Bratislave v priemere 667 eur mesačne. Medziročne sa tak jeho cena nezmenila a ostala na dlhodobo rovnakej úrovni. V prepočte na m2 vyšiel nájom v tomto období na 9,14 eura, oproti začiatku roka 2015 tak ide o mierne zvýšenie.

Ceny starších bytov budú rásť aj naďalej

„Skutočnosť, že byty na sekundárnom trhu pomaly dobiehajú v cenovom porovnaní tie na primárnom, hovorí o tom, že dopyt po bytoch v Bratislave stále rastie. Pre tých, pre ktorých sú novostavby cenovo privysoké, je sekundárny trh atraktívnejší, zároveň však pri súčasnom náraste cien už túto výhodu stráca,“ konštatoval analytik.

Pri aktuálnom vývoji sa dá podľa neho očakávať, že ceny starších bytov budú rásť aj naďalej. „Zároveň je však veľmi pravdepodobné, že sa podobné tempo rastu, aké sme videli za posledný rok, už nezopakuje a že sa ceny v najbližších kvartáloch ustália niekde okolo 2100 eur za m2. Ak by sa totiž výraznejšie priblížili k cenám novostavieb, tak by dopyt po nich klesol a s ním takisto aj ceny,“ uzavrel Jančura.

Čítajte tiež: Praktická kalkulačka: Za koľko by ste mohli predať svoj byt?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM