Rôzne

Centrum novej mestskej štvrte Zuckermandel zdobia Messerschmidtove diela

Mestská štvrť Zuckermandel sprístupnila verejnosti námestie, ktoré skrášľuje sedem replík Messerschmidtových charakterových hláv v originálnej veľkosti.

Ilustračný obrázok k článku Centrum novej mestskej štvrte Zuckermandel zdobia Messerschmidtove diela
9
Galéria

Pod Bratislavským hradom, na území pôvodnej osady Zuckermandel medzi Mostom SNP a River Parkom, vyrástla nová mestská časť. Najnovšie je verejnosti prístupné už aj námestie, ktoré skrášľuje sedem replík Messerschmidtových charakterových hláv v originálnej veľkosti.

Charakterové hlavy

Bronzové busty na betónovom podstavci sú poctou barokovému sochárovi Franz Xaver Messerschmidtovi, jednému z najznámejších sochárov 18. storočia. Umelec žil a tvoril v dome na bratislavskom predmestí Zuckermandel, kde vzniklo jeho kuriózne dielo – séria Charakterových hláv.

Tieto zvláštne busty s grimasami patria medzi najviac oceňované diela jeho tvorby a dodnes fascinujú svojou neobvyklosťou. „Pri hľadaní optimálneho priestorového konceptu a popri hlbšom štúdiu historických dokumentov sme zistili, že dom, v ktorom tento významný umelec európskeho formátu prežil časť svojho života, stál v centre tejto budúcej novej časti mesta. To bol silný impulz k tomu, aby sme jeho tvorbu primerane zhmotnili výtvarnou formou aj v priestore budúceho námestia,“ uviedol architekt Peter Bouda z ateliéru Bouda Masár Architekti, ktorý je tiež spoluautorom urbanisticko-architektocnickej koncepcie Zuckermandlu.

Rozhodli sa preto pre prezentáciu siedmich charakterových hláv v originálnej veľkosti odliatych v bronze, umiestnených jednotlivo na siedmich podstavcoch v pravidelnom rozostupe, tak, aby vytvárali dojem galérie v exteriéri. „Samotná povaha charakterových hláv, ako aj ich umiestnenie na ploche v mieste budúceho intenzívneho pohybu peších, rôzne pootočenie a smerovanie a výškové osadenie hláv, by malo s chodcami intenzívne komunikovať, zvádzať k vnímaniu sôch z bezprostrednej blízkosti, možno až k dotykovému kontaktu,“ uviedol Bouda.

Výnimočnú expresívnosť výrazu tvárí jednotlivých hláv zdôrazňuje ich večerné podsvietenie. Takýto koncept výtvarného dotvorenia nielen ozvláštňuje priestor nového námestia, ale je aj spomienkou na sochára F. X. Messerschmidta.

Ako informovala Bratislava24.sk Daniela Stričková z J&T REAL ESTATE, a. s., v budúcnosti pripravujú aj materiál o flóre, náučnom chodníku, Skalnom nose, ktorý spoločnosť odborne revitalizuje.

Messerschmidtove diela
9
Galéria
Zdroj: Zuckermandel
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM