Adriana Banasova Kultúra

Centrom Bratislavy kráčali vojaci. Mesto sa opäť bráni proti Napoleonovi

Bratislavčania i návštevníci hlavného mesta SR sa včera v uliciach Starého Mesta mohli stretnúť s rakúskymi oddielmi cisára Františka I. a na Tyršovom nábreží zasa s hliadkami Grande Armée Napoleona Bonaparta. Bratislava si od včerajšieho podvečera opäť pripomína obliehanie Bratislavy z roku 1809.

Ilustračný obrázok k článku Centrom Bratislavy kráčali vojaci. Mesto sa opäť bráni proti Napoleonovi
Zdroj: TASR

„Súčasťou podujatia pod názvom Ubránili sme sa bola včera o pol desiatej večer rekonštrukcia delostreleckého bombardovania vtedajšieho Prešporku,“ informovala Veronika Beňadiková z Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorý je spoluorganizátorom podujatia. Hlavný program rekonštrukcie udalostí, ktoré boli súčasťou rakúsko-francúzskych vojen a znamenali niekoľkotýždňové obliehanie Bratislavy, sa odohrajú v sobotu (23.5.).

„Jazdecké patroly sa presunú cez Most SNP do centra mesta. Na poludnie sa však vojská opäť vrátia späť do Sadu Janka Kráľa, kde sú pre návštevníkov pripravené nielen ukážky vojenského výcviku a dobovej výzbroje, ale aj naozajstný armádny život spred 206 rokov vo vojenskom tábore,“ informovala Beňadiková.

Pripomenula tiež, že rekonštrukcie bitky o Bratislavu z roku 1809 sa zúčastní celkovo 300 účinkujúcich, členov klubov vojenskej histórie z piatich krajín.

Od 1. júna 1809 sa snažili francúzske vojská cisára Napoleona I. Bonaparta dobyť opevnené predmestie rakúskeho cisárskeho vojska, ktoré bolo vybudované na pravom brehu Dunaja na mieste dnešného Sadu Janka Kráľa v Petržalke (Engerau).

Jeho obrancom (5672 mužom a 22 delám) velil generál Bianchi. Dva prápory tvorili slovenskí vojaci z Liptovskej, Oravskej, Trenčianskej a Turčianskej župy. Francúzom sa nepodarilo predmostie dobyť ani po krvavých útokoch. Obrana Bratislavy odolala a otvorila obliehateľom brány mesta až 14. júla na základe prímeria po Rakúšanmi prehraných bitkách pri Wagrame a Znojme.

Boje Bratislavu ťažko postihli. Petržalka vyhorela, v samotnom meste pri bombardovaní ľahlo popolom 143 domov, na obidvoch stranách zahynuli stovky ľudí a materiálne škody presiahli milión zlatých.

Prečítajte si tiež: Ubránili sme sa! Obliehanie Bratislavy v Sade J.Kráľa vás čaká už tento víkend

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM