Maros Palesch Kultúra

Cena primátora

Nositeľom Ceny primátora hlavného mesta sa môže stať každý obyvateľ Bratislavy, ktorý vo svojom odbore celoživotným dielom prispel výnimočným spôsobom k dobru a blahu Bratislavy. Kandidátov na cenu vyberá primátor na základe podnetov občanov tak, aby

Cenou primátora Bratislavy je prestížna bronzová soška Rytiera Rolanda – miniatúra sochy, ktorá stojí na Hlavnom námestí. Cenu primátora v dobe jej vzniku odovzdával primátor Peter Kresánek, neskôr primátor Jozef Moravčík v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca počas tzv. Trojkráľového večera 6. januára na tradičnom stretnutí predstaviteľov bratislavskej komunity – politikov, diplomatov, umelcov, finančníkov, riaditeľov významných mestských podnikov, poslancov mestského parlamentu, atď., ktorí týmto spôsobom spoločne vítali nový rok.

Historické pramene inšpirovali predstaviteľov bratislavskej samosprávy, aby prostredníctvom dňa otvorených dverí bližšie zoznámili občanov i návštevníkov Bratislavy s prácou, činnosťou a službami mesta a jeho organizácií. Deň, ktorý bol podľa listiny kráľa Ondreja III. o udelení mestských práv určený pre voľbu nového richtára sa stal novým termínom udeľovania Ceny primátora. “Bratislava pre všetkých” bude aj v druhom ročníku otvorená práve na sviatok sv. Juraja.

Už v predvečer podujatia, ktoré sa rozšírilo nielen obsahom, ale aj rozsahom podujatí, bude v piatok 23. apríla 2005 primátor hlavného mesta udeľovať Cenu primátora Bratislavy na rok 2005šiestim laureátom, ktorí svojou celoživotnou profesionálnou dráhou preukázali výnimočnú oddanosť svojej práci a svojmu mestu. Zaradia sa tak medzi vyše 40 ocenených, ktorí symbolickú sošku Rytiera Rolanda dostali od roku 1993.

Boli medzi nimi známe osobnosti, ako napr. Peter Lipa, Július Satinský, prof. Karol Matulay, prof. Ľudovít Rajter, Dr. Ivan Chodák, Jozef Kroner, Anton Srholec, Mária Jančová, výtvarník Miroslav Cipár, MuDr. Eva Sirácká, DrSc, predsedkyňa Ligy proti rakovine, ale aj reprezentanti menej sledovaných oblastí ľudskej činnosti, ako pôrodná asistentka, vodička električky, poriečny strážnik, dopravný policajt, matrikárka, pedagóg, včelár, alebo vinohradník.

Zdroj: Magistrát hl. m. SR Bratislava

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM