KAW Rôzne

Celebrity, ktoré turisti fotografujú najčastejšie

S Čumilom a Schöne Nácim sa v Bratislave zvečnil český prezident Václav Havel aj princ Charles.

Ilustračný obrázok k článku Celebrity, ktoré turisti fotografujú najčastejšie
Zdroj: TASR

Postavy a postavičky Bratislavy. Fotku s nimi si neodpustí nijaký Bratislavčan ani návštevník nášho mesta. Spestrujú ulice už roky. Nie každý výletník však vie, koho vlastne zobrazujú.

Dobrácky Čumil

Na obľúbenú postavičku Muža v práci natrafíte na križovatke ulíc Rybárska brána, Laurinská a Panská. Svojimi dobráckymi očami sa na nás z kanála pozerá už takmer dve desaťročia. Sochu vytvoril v roku 1997 výtvarník Viktor Hulík a určite vtedy netušil, aký bude mať úspech.

Ľudia si neváhajú ľahnúť k nemu na chodník a odfotografovať sa. Spoločný obrázok s Čumilom má aj anglický princ Charles. Pri návšteve Bratislavy sa s ním zvečnil tiež Václav Havel spolu s manželkou.

Sochu často poškodzovali autá, preto k nej umiestnili značku s nápisom MAN AT WORK.

Legenda korza Schöne Náci

Postava v životnej veľkosti pri kaviarni Mayer blízko Hlavného námestia zobrazuje muža, ktorý v Bratislave reálne žil. Schöne Náci rozdával úsmev obyvateľom mesta ešte v polovici minulého storočia.

Jeho pôvodné meno bolo Ignác Lamár. Narodil sa v Petržalke na prelome 19. a 20. storočia. Mal sa stať obuvníkom, jeho život však nabral iný smer. Ignácova rodina sa rozutekala po svete a mladému mužovi zostali na krku len dlžoby jeho otca. Pracoval okrem iného aj v divadelných dielňach a sníval o tom, že sa stane klaunom.

Po kríze však o robotu prišiel a keď ho opustila priateľka, začal sa túlať bratislavskými ulicami. Občas niekomu pomohol s upratovaním alebo prášením kobercov.

V tých časoch každý Bratislavčan poznal muža vo fraku s cylindrom, paličkou a v rukavičkách. Okoloidúcich na korze v každom ročnom období obdaroval úsmevom a dobrou náladou. Schöne Náci sa síce nestal vysnívaným klaunom, ale legendou určite.

Zomrel v roku 1967 ako sedemdesiat ročný v Krajskej tuberkulóznej nemocnici v Lehniciach.

Sochu na jeho počesť vytvoril akademický sochár Juraj Meliš.

Čítajte aj: Petržalčania, pomôžte nájsť pamätihodnosti svojho sídliska

Schone Náci
1
Galéria
Celebrity, ktoré v Bratislave fotografujú najčastejšie
7
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM