KAW Rôzne Správy

Časy, keď mala Bratislava svoj veľký pivovar, sú už preč. Sláva piva Stein však žije ďalej

V minulosti bolo samozrejmosťou, že každé väčšie mesto malo svoj pivovar. Najväčším bratislavským bol Stein. Zlatý mok s chuťou popíjali aj za hranicami.

Ilustračný obrázok k článku Časy, keď mala Bratislava svoj veľký pivovar, sú už preč. Sláva piva Stein však žije ďalej
13
Galéria

V minulosti bolo samozrejmosťou, že každé väčšie mesto malo svoj veľký pivovar. Ten bratislavský založili bratia Alexander a Bernát Steinovci. Podarilo sa im získať pozemky vo východnej časti Bratislavy a začali stavať.

Z Bratislavy do sveta

Ako prvá vznikla sladovňa na Cintorínskej, neskôr vybudovali na Blumentálskej ulici celý pivovar. Na Vianoce v roku 1872 uvarili prvé pivo. Neprešlo veľa času a pivovar sa zaradil medzi najdôležitejšie a najmodernejšie na Slovensku. Smelo mohol konkurovať aj podobným podnikom v Budapešti či Viedni.

Výrobu zlatistého moku zabezpečovalo 60 až 80 zamestnancov. Chutil aj zákazníkom vo svete. Vyvážali ho do Nemecka, Švajčiarska, Rakúska aj Maďarska. Sladovňa vyprodukovala až 100 vagónov sladu ročne.

Dvadsiate a tridsiate roky poznačila hospodárska kríza, ktorá neobišla ani pivovar. Výroba sa v ťažkých časoch utlmila. Pivu nepriali ani roky vojny. Počas náletu v apríli 1945 boli poškodené takmer všetky hlavné budovy. Pivovar Stein však „vstal z popola“ a hneď v prvých povojnových mesiacoch výrobu obnovili.

Dobré meno reštaurácie

Po znárodnení sa pivovar dostal pod Hlavnú správu pivovarov a sladovní. Neskôr do národného podniku Západoslovenské pivovary n. p. Bratislava, potom do zoskupenia Bratislavské pivovary a sódovkárne k. p.

Dobré meno a popularitu pivovaru šírila aj vlastná reštaurácia, ktorá stála na rohu Blumentálskej a Legionárskej ulice.

Búranie pivovaru Stein
6
Galéria

Porevolučné premeny a smutný koniec

V roku 1990 podnik fungoval ako Pivovar Bratislava, neskôr Pivovar Stein a. s. a nakoniec Stein s.r.o. Pivo, ktoré na Blumentálskej navarili, sa do roku 1973 nazývalo Bratislavský ležiak. Neskôr sa používali značky Starosladovnícke a Stein-Danubius až sa nakoniec vrátila stará dobrá značka Stein.

Tesne po nežnej revolúcii pivovar vyrábal až 732-tisíc hektolitrov zlatého moku. Potom klesla krivka produkcie prudko nadol. Koniec prišiel v roku 2007, keď pivovar od slovenských vlastníkov kúpila developerska spoločnosť ORCO Project a. s. Výroba piva v Bratislave sa skončila, linky demontovali a areál postupne chátral. Neobišli ho ani požiare.

Hurá, staviame!

Dnes je už osud zlatého moku Stein, ktorý desaťročia vyrábali v Bratislave, definitívne spečatený. Poznáme projekty a ceny bytov, ktoré na území bývalého pivovaru bude stavať spoločnosť YIT Slovakia a. s. Ktovie, akým pivom si šťastní majitelia bytov pripijú na svoje nové bývanie…

Stein 2
3
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM