Tlačové správy

Často nie je vhodné kupovať to, čo je práve populárne

Už státisíce Slovákov zhodnocujú svoje peniaze investovaním do podielových fondov. Oproti iným krajinám Európskej únie je však toto číslo stále nízke. Aj preto chce Slovenská asociácia správcovských spoločností dostať podielové fondy a ich benefity viac do povedomia širokej verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Často nie je vhodné kupovať to, čo je práve populárne
Zdroj: Media&Communication Consulting

Svetový deň investičných fondov sa začal oslavovať v roku 2012 v Nemecku, o rok neskôr sa pridalo Rakúsko a od roku 2014 sa do tejto iniciatívy zapája aj Slovensko s Českou republikou. „Svetový deň investičných fondov je vhodným momentom, ktorý by sme radi využili na objasnenie roly podielových investičných fondov v širšom ekonomickom kontexte. Zámerom kampane je poskytnúť verejnosti a teda aj potenciálnym investorom lepšie informačné zázemie pre rozhodovanie o ich investíciách, ale aj motivovať ich, aby sa úvahy o investícii svojich prostriedkov do podielových fondov nebáli,“ hovorí Ing. Ivan Znášik, výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie správcovských spoločností (SASS).

Že sa svetový deň investičných fondov pripomína práve 19. apríla nie je náhoda. Práve v tento deň sa totiž narodil Abraham van Ketwich, holandský obchodník, ktorého odborníci považujú za otca investičných fondov. Ten v roku 1774 založil prvý investičný fond pod názvom „Eendragt maakt Magt“ („V jednote je sila“) pre občanov, ktorých finančné prostriedky boli skromnejšie. Uzavretý podielový fond investoval do dlhopisov vlád, bánk a úverov plantáží v Západnej Indii (USA).

Odvtedy už prešlo kolektívne investovanie veľkými zmenami, najmä čo sa týka diverzity jednotlivých typov fondov, vzniku legislatívnych rámcov a tak je u verejnosti tento spôsob zhodnocovania úspor čoraz obľúbenejší. Jeden z najbohatších mužov sveta a skúsený investor Warren Buffett však radí: „Nikdy nekupujte to, čo je práve populárne! Väčšina ľudí sa totiž o akcie začína zaujímať až vtedy, keď už to robí každý. Na akciový trh však musíte vstúpiť vo chvíli, keď o akcie nemá nikto záujem a využiť nízke ceny, ktoré trh ponúka práve v obdobiach všeobecného pesimizmu. Nechoďte s davom a spoliehajte sa na vlastné fakty a zdôvodnenia, aj to patrí k výbave dobrého investora.“

SASS dnes zverejňuje informácie o 546 podielových fondoch s celkovým majetkom až 6,769 mld. eur. „Našim cieľom je informovať verejnosť o všetkých možnostiach, ktoré podielové fondy ponúkajú. Jedným z argumentov v prospech podielových fondov môžu byť napríklad reálne výsledky zhodnocovania investícií slovenských investorov za posledných 15 rokov. Pri správnom nastavení investičného portfólia a pri pravidelnom niekoľkoročnom sporení sa totiž investovanie do podielových fondov stáva plnohodnotnou a výhodnejšou alternatívou akéhokoľvek sporenia, napríklad aj sporenia na dôchodok.,“ vysvetľuje Ing. I. Znášik.

Svetový deň investičných fondov pre Slovákov znamená aj možnosť vstúpiť do sveta investorov za zvýhodnených podmienok a v niektorých finančných inštitúciách môžu využiť aj zaujímavé akčné ponuky na produkty investičného bankovníctva. V priebehu apríla a mája iniciatívu podporia členovia SASS aj marketingovými kampaňami, o ktorých sa priebežne dozviete aj na fanúšikovskom profile www.facebook.com/investujme.

Zdroj: Media&Communication Consulting
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM