Maros Palesch Kultúra

Čas adventu, čas zamyslieť sa

V čera, v nedeľu 28. novembra, sa pre veľkú časť kresťanov začína advent, štvortýždňové obdobie duchovnej prípravy na slávenie Vianoc - radostnej spomienky na Narodenie Pána.

V tomto období sa veriaci v katolíckych, evanjelických a ďalších kresťanských chrámoch schádzajú k modlitbám a zamysleniam, konajú sa v nich aj mnohé adventné koncerty. Chrámové rúcho v advente je fialové. Prvá adventná nedeľa je v katolíckej cirkvi zároveň aj začiatkom nového liturgického roka a je to tradične tiež deň celocirkevnej zbierky na charitu.

Nový cirkevný rok sa prvou adventnou nedeľou 28. novembra začal aj v Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku – ECAV.

V Gréckokatolíckej cirkvi sa 40-dňové obdobie pôstu a duchovnej prípravy na slávenie sviatku Narodenia Pána, nazývané aj Filipovka, začalo už 15. novembra.

Symbolom adventného obdobia v katolíckej i evanjelickej cirkvi je adventný veniec so štyrmi sviečkami, ktoré sa postupne zapaľujú počas štyroch adventných nedieľ. Sviečky na adventnom venci najčastejšie bývajú tmavomodré alebo fialové, symbolizujúce liturgické farby tohto obdobia.

Advent pochádza z latinského slova „adventus“ a znamená príchod. Pripomína veriacim, že Kristus príde.

Adventná predvianočná príprava sa spomína v Ríme už za pápeža Leva I. Veľkého (440–461). Iný záznam o advente pochádza z Francúzska, kde koncil v meste Macon v roku 582 nariadil, aby sa príprava na slávenie vianočných sviatkov začala od prvej nedele po sviatku sv. Martina. Adventné obdobie v tejto forme zahrnovalo šesť nedieľ a malo pôstno-kajúcny charakter. Pápež Gregor I. Veľký (590–604) skrátil adventné obdobie na štyri nedele (symbolizujúce 4000 rokov čakania na Mesiáša od vyhnania prvých rodičov z raja) a je pôvodcom adventných kázní v Bazilike Santa Maria Maggiore. Definitívnu formu nadobudol advent v 8. – 9. storočí.

Obsah adventného obdobia výstižne vyjadrujú staré adventné piesne – roráty – zostavené podľa biblických textov, prevažne prorockých. Roráty sa začínali pred svitaním a pripomínali, že pred narodením Krista ľudstvo „kráčalo v tmách“. Názov roráty pochádza z najznámejšej latinskej adventnej piesne zo 16. storočia z Francúzska: „Rorate coeli de super…“ („Rosu dajte nebesia zhora…“).

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM