Alexandra Húsková Kultúra

Čaká nás víkend otvorených parkov a záhrad. Komentované prehliadky, zelený piknik, či ochutnávka čokolády

Druhý júnový víkend bude na Slovensku tradične patriť parkom a záhradám. Slovenské parky a záhrady sa hlásia k myšlienkam medzinárodného dobrovoľníckeho podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad už siedmykrát. Tentokrát je zameraný program na parky z obdobia baroka.

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás víkend otvorených parkov a záhrad. Komentované prehliadky, zelený piknik, či ochutnávka čokolády
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

V dňoch 13. – 14. júna 2015 budú sprístupnené a prezentované mnohé parky a záhrady, aby upozornili verejnosť na krásu zelených plôch, ich kvalitu, zaujímavú a bohatú históriu, potrebu ich ochrany i zveľaďovania.

Pozornosť návštevníkov bude upriamená najmä na záhrady a parky zo 17.-18. storočia – z obdobia baroka. Počas týchto dvoch storočí bola totiž Bratislava skutočným mestom parkov a záhrad.

Na jej území sa nachádzalo obrovské množstvo nádherných záhradných a krajinných úprav, umeleckých diel či rôznych dnes už málo známych záhradných atrakcií.

"Počas podujatia chceme verejnosti netradičným, no zrozumiteľným spôsobom prezentovať najvýznamnejšie parky a záhrady z tohto obdobia ako aj hlavné myšlienky, atribúty a filozofiu barokovej záhradnej a krajinnej architektúry,“ objasnila M. Kubíková za organizátorov podujatia.

Kam sa budeme môcť pozrieť?

Návštevníci sa môžu v sobotu 13.6.2015 (od 12:00 do 18:00 hod) tešiť napr. na prehliadku tzv. Saly Terreny – Záhradnej sály prezidentského paláca v Bratislave, ktorá bola v 18. storočí neodmysliteľnou súčasťou záhrady vytvorenej grófom Antonom Grassalkovichom a ktorá je dnes súčasťou Prezidentského paláca.

Vo vybratých parkoch a záhradách budú pripravené veľkorozmerné 3D vizualizácie barokových záhrad. Návštevníci si budú môcť napríklad pozrieť ako vyzerala už zaniknutá slávna Pálffyovská záhrada na Podhradí či baroková Medická záhrada. V Medickej záhrade v tzv. Petit parc či Malom parku – si budú môcť deti navrhnúť svoj vlastný vzor kvetinového záhonu, vymodelovať vlastnú sochu a vykúzliť čarovný svietnik do záhrady.

Komentované prehliadky sú pripravené aj v iných lokalitách nachádzajúcich sa v Bratislave a jej okolí. V programe bude predstavená jedna z prvých a najvýznamnejších kalvárií v Uhorsku – Bratislavská Kalvária, Bažantnica v Jarovciach – jediný kompaktne zachovaný barokový krajinný útvar v Bratislave či barokový kaštieľ a park kardinála Csákyho vo Veľkom Bieli.

Vyvrcholením programu v Bratislave bude Baroková záhradná slávnosť s divadelným a hudobným programom, ukážkami stolovania a ochutnávkou čokolády v Lisztovej záhrade v Univerzitnej knižnici.

Do podujatia v Bratislave je však pre svoje výnimočné hodnoty zaradená aj unikátna Kochova záhrada. Naposledy bola verejnosti sprístupnená v roku 2008 a do dnešných dní nie je vyjasnená otázka jej vlastníctva a budúceho využívania. Novinkou tohtoročného podujatia v Bratislave je prezentácia záhonov pre nevidiacich a slabozrakých s popismi rastlín v Braillovom písme. Tieto budú prezentované v školskej záhrade pri ZŠ internátna pre nevidiacich a slabozrakých na Svrčej ulici č. 6.

Súčasťou podujatia je i Zelený piknik na Hlavnom námestí a prezentácia projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy konkrétne jednej z jeho plánovaných aktivít znovu vysádzania stromov na Hlavnom námestí, uviedla Ivana Skokanová, hovorkyňa Magistrátu Hl.mesta Bratislavy.

Víkend otvorených parkov a záhrad v iných mestách a obciach na Slovensku

Ludevít Velislav Štúr a obdobie romantizmu budú hlavnou témou Víkendu otvorených parkov a záhrad v mestečku Modra, kde je pre návštevníkov pripravený okruh až s 17timi krásnymi a zaujímavými záhradami. Včelárske múzeum v Kráľovej pri Senci si pre návštevníkov pripravilo odborné prednášky a poradenstvo na tému – Ako nás včely liečia, prehliadky a bezplatná návšteva sú pripravené napríklad v lesníckom arboréte v Kysihýbli v Banskej Štiavnici a v arboréte Borová hora vo Zvolene. Do podujatia sa zapájajú aj historický park v ArtHoteli v Tomášove, park v Topoľčiankach, botanická záhrada v Tatranskej Lomnici či park v Dolnej Krupej a Stupave.

Myšlienka otvárania parkov a záhrad a sprístupňovania verejnosti sa realizuje vo viacerých krajinách na svete. Do praxe ju aplikujú organizátori podujatí v Anglicku, Írsku, Holandsku, v Poľsku, v Nemecku, v Portugalsku, v Austrálii, ale aj u našich susedov v Českej republike, Rakúsku či v Maďarsku. Iniciátorom a organizátorom podujatia na Slovensku je od roku 2007 Národný Trust n. o. – nezisková organizácia venujúca sa ochrane kultúrneho a prírodného dedičstva.

Do podujatia sa na miestnej úrovni okrem bratislavských parkov a záhrad zapájajú postupne aj mnohé ďalšie parky a záhrady zo Slovenska.

Podujatie sa koná pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča a v Bratislave pod záštitou primátora Bratislavy Iva Nesrovnala.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM