Rôzne

Bývalý novinár vypátral tri unesené deti. Príbeh pátrania opísal v knihe s názvom "Unesené"

Našiel deti, ktoré ukrývali ich vlastní otcovia, ktoré nedokázal vypátrať ani Interpol, a o ktorých nikto netušil, či sú vôbec nažive – o tom je kniha bývalého slovenského novinára Davida Púchovského. Bývalý novinár po deťoch pátral takmer rok, od februára 2014, do marca tohto roku.

Ilustračný obrázok k článku Bývalý novinár vypátral tri unesené deti. Príbeh pátrania opísal v knihe s názvom "Unesené"
Zdroj: TASR

Rozpráva príbeh súrodencov Gajdárových, ktorých otec uniesol do Panamy, i chlapca Heshama, ktorého zase našli v Budapešti. Titul s názvom Unesené panamským rumom pokrstili na Bibliotéke v bratislavskej Inchebe.

Púchovský ešte ako redaktor Nového Času vlani a tento rok na vlastnú päsť pátral po troch slovenských deťoch. Vraví, že chcel pomôcť bezradným matkám.

Najprv našiel vtedy štvorročného Heshama v Budapešti, ktorého uniesol otec – občan Kamerunu. Bol nezvestný tri mesiace. Spoločnosťou však zarezonoval najmä prípad Gajdárovcov, kde otec v januári 2011 vzal z domu deti Martina a Dominiku a matka ich nevidela štyri roky.

Otec s deťmi zmizol a ich poslednou relevantnou stopou bol New York. Polícia po nich vyhlásila pátranie až po dvoch mesiacoch. „Jedno z najťažších vecí bolo deti a otca lokalizovať, znamenalo to mravčiu prácu a posúvanie sa krok po kroku,“ povedal autor knihy David Púchovský.

Nakoniec ich našiel v Paname. „Aj tam sme pritom museli zvádzať ťažký boj s úradmi, ktoré mali svoje vlastné pravidlá a zákony,“ podotkol.

Kniha tak na svojich viac ako 250 stranách mapuje osudy matiek, ich stretnutie s novinárom, metódy, aké Púchovský používal, keď sa snažil deti nájsť. Odkrýva rôzne detaily pátrania, ktoré dosiaľ neboli nikde publikované.

Deti vypátral úplne sám

Púchovský vraví, že všetky deti vypátral sám, bez pomoci polície či špeciálnych detektívov. To sa nepodarilo ani Interpolu. Nedostal pritom žiadny tip, kde ich nájsť. „Mal som výhodu v tom, že toto bol pre mňa jediný prípad. Interpol ich má veľmi veľa, veľa nezvestných detí, ľudí. Ja som sa mohol sústrediť iba na toto a všetko pre to urobiť,“ vysvetlil.

V marci tohto roku potom Púchovský s kolegom vycestovali do Panamy, všetci sa pritom podľa neho snažili, aby sa nezopakoval prípad Karola Mella. Exnovinár pripúšťa, že niekedy stačil jediný zlý krok, či chýbali sekundy a bolo by po všetkom.

Dostal sa aj do väzenia

Pre prípad Gajdárovcov sa exnovinár takmer dostal tiež do väzenia. „Keď sme už boli s deťmi a čakali v Paname na papier, ktorý mala sudkyňa vydať pre matku, aby si deti mohla odviesť na Slovensko, hrali sme sa spolu, šantili a fotili. Vtedy som sa dozvedel, že sudkyňa vydala zákaz deti fotiť, no mne to nikto nepovedal a ocitol som sa pred súdom,“ opísal autor knihy, ktorý musel následne podpísať výpoveď, že fotky nikde neuverejní. Práve toto bol najhorší moment celého jeho pátrania.

Hesham je dnes podľa exnovinára ako každé iné dieťa, hoci prvé mesiace na Slovensku znášal trochu ťažšie. Deťom Gajdárovým, osemročnej Dominike a desaťročnému Martinovi, bude ešte trvať, kým sa zo zážitku spamätajú.

„Môj syn mi doslova povedal – Mami, my sme boli štyri roky väzňami,“ povedala matka zachránených detí Martina Gajdárová. „Stále to riešime, deti nie sú v poriadku, majú trvalú traumu. Bude trvať, kým sa z toho dostanú, ak sa z toho vôbec dostanú,“ podotkla.

Deti sa podľa ich matky veľmi ťažko vracajú späť do spoločnosti, musia nazbierať pozitívne zážitky, aby vytlačili tie negatívne a znova si prežiť stratený čas. „Všetko sa učia ako päťročné dieťa Martinko a trojročná Dominika, na takom vývoji totiž sú, tam zastali,“ dodala Gajdárová.

O knihe sa bude tiež dať s autorom a matkou unesených detí diskutovať 10. novembra od 17.00 h v kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej ulici v Bratislave.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM