Nina Táborská Rôzne

Bývalý cyklistický štadión v Novom Meste nahradí športpark. Takto bude vyzerať nová „Jama“

Kaviareň, letná čitáreň, predajňa bicyklov či vyhliadkové móla. Aj to je súčasťou víťazného návrhu pre nový športpark na zanedbanom priestore v lokalite Tehelné pole. S prvými stavebnými prácami by sa mohlo začať v lete. Súťaž skomplikoval údajný konflikt záujmov.

Ilustračný obrázok k článku Bývalý cyklistický štadión v Novom Meste nahradí športpark. Takto bude vyzerať nová „Jama“
Zdroj: Dnes24.sk

Architektonická súťaž návrhov na vypracovanie štúdie, ako má vyzerať športový park na miestne bývalého cyklistického štadióna, pozná svojho víťaza.

Mestská časť zorganizovala počas uplynulých dvoch rokov sériu verejných stretnutí s obyvateľmi, s predstaviteľmi miestnych organizácií, podnikateľského sektora a odborníkmi. Zozbierané podnety sa stali podkladmi pre práve skončenú súťaž, do ktorej sa prihlásilo 14 záujemcov.

„Predmetom súťaže bol návrh verejného priestoru s funkciami športu, rekreácie, voľnočasových aktivít a mestskej zelene, ktorý prispeje k vyššej kvalite prostredia a života v lokalite,“ informoval starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Podľa odbornej poroty najlepší návrh, ktorý sa stane podkladom pre vypracovanie štúdie a projektu na revitalizáciu dnes nevyužívanej a zanedbanej plochy v lokalite Tehelné pole, predložil autorský kolektív Martin Berežný, Katarína Boháčová, Daniel Šubín.

Nová Jama spĺňa hneď niekoľko funkcií

„Cyklistický ovál ako znak dynamiky pohybu sa stal pomyselnou hranicou medzi pohbom a kľudom, medzi mestom a prírodou a medzi kontaktom a intimitou. Výsledkom je návrh mestského parku Jama,“ predstavili projekt jeho autori.

Vo svojom návrhu autori hovoria o kaviarni, letnej čitárni, predajni bicyklov či ukazujú vyhliadkové móla orientované do parku. Na mieste tiež plánujú vytvoriť multifunkčné ihriská, informuje TASR. „Hrať by sa v parku mal petang, loziť po horolezeckej stene či korčuľovať na kolieskových korčuliach,“ informuje agentúra. Amfiteáter, letné kino a divadlo, koncertné pódium, výstavy umenia, klubovne a detské ihriská. Aj to naplánovali v parku víťazi.

Ako Bratislava24.sk informoval hovorca Nového Mesta Marek Tettinger, pozemky pod bývalým cyklistickým štadiónom sú do konca roka 2015 zverené do správy Nového Mesta práve za účelom vybudovania mestského športparku.

Mestskej časti sa podarilo na revitalizáciu získať 500-tisíc eur z Nórskych fondov, pričom ďalších 150-tisíc má vyčlenených vo vlastnom rozpočte. Náklady na realizáciu prvej etapy by nemali prevýšiť 650-tisíc eur bez DPH.

Údajný konflikt záujmov

Architektonická súťaž na vypracovanie štúdie na športpark bola vypísaná minulý roki v máji. Výberovú komisiu tvorili pracovníci úradu, magistrátu, zástupcovia komory architektov a ďalší odborníci, pričom posudzovanie projektov bolo anonymné. Po zasadnutí poroty bol miestnemu úradu doručený protest, v ktorom jeden z účastníkov namietal možný konflikt záujmov medzi členom poroty a členom víťazného architektonic­kého tímu.

Novomestský úrad sa tak obrátil na Úrad pre verejné obstarávanie. „Úrad vo svojom stanovisku nekonštatoval, že by došlo k porušeniu zákona, či podmienok súťaže,“ vysvetlil Tettinger.

Okrem toho si novomestský úrad dal vypracovať aj nezávislú právnu analýzu, ktorá potvrdila, že súťaž prebehla v súlade so súťažnými podkladmi. Konečné rozhodnutie tak zostalo na členoch výberovej komisie. Tá rozhodla, že víťazom súťaže sa stal spomínaný autorský kolektív Berežný, Boháčová, Šubín.

Nový športový park v bratislavskom Novom Meste
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM