Rôzne Správy

Bývalej výletnej reštaurácii Snežienka hrozí zbúranie

Kedysi obľúbená reštaurácia na Železnej studničke, dnes rozpadávajúca sa ruina, ktorej hrozí zbúranie. Výletná reštaurácia Snežienka chátra už od 90. rokov.

Ilustračný obrázok k článku Bývalej výletnej reštaurácii Snežienka hrozí zbúranie
12
Galéria

Skelet bývalej reštaurácie Snežienka je vo veľmi zlom technickom stave. Objekt spravuje novomestský EKO – podnik verejnoprospešných služieb (VPS). Riaditeľ organizácie EKO – podnik VPS Róbert Molnár spracoval návrh možných riešení objektu. Výsledkom bolo predloženie materiálov do Miestnej rady a Miestneho zastupiteľstva Nového Mesta.

Bude sa búrať?

Predložený návrh ponúka okrem sanácie aj návrh asanácie objektu. Pri rokovaní na zastupiteľstve odzneli rôzne návrhy, ale bez relevantných podkladov o uvádzanom zbúraní a postavení nového objektu.

Samosprávny kraj a niektorí župní poslanci predostreli návrh využitia tohoto objektu ako miesta výučby žiakov/študentov v prírode – „školy v prírode“. Boli by ochotní požiadať o zverenie budovy, objektu do správy Bratislavského samosprávneho kraja a vybudovať tu triedy pre školské účely.

Sanácia objektu by mestskú časť Nové Mesto vyšla do 700-tisíc eur vrátane DPH a asanácia by podľa odhadov stála 180-tisíc eur vrátane DPH.

Hotelové zariadenie

V roku 2006 získala objekt do dlhodobého prenájmu spoločnosť Snowdrop, s. r. o. Spoločnosť chcela objekt prebudovať na hotelové zariadenie. Objavili sa plány aj na šesťposchodovú budovu, welness a reštauráciu.

Tento podnikateľský zámer mohol priniesť nároky na zvýšenú dopravu vzniknutú so zásobovaním, parkovaním áut ubytovaných, sieťami a podobne. Proti týmto zámerom sa ohradila nielen samospráva, Mestské lesy, ale aj miestni obyvatelia, ochranári, poslanci a občania v petícii.

Po čase bol tento zámer ukončený a priestor sa vrátil do správy a majetku mestskej časti Bratislava-Nové Mesto.

Snežienka
3
Galéria
Zdroj: Zachráňme Snežienku Facebook

Obľúbená lanovka

Bývalá kaviareň Snežienka tvorí súvislú stavbu s dolnou stavbou Lanovky, ktorú zrepasovala v roku 2005 na svoje náklady samospráva Nového Mesta. Dnes je táto bratislavská lanovka veľmi cenená turistami a návštevníkmi lesoparku. Veľmi úspešne túto lanovú dráhu prevádzkuje zriadená príspevková organizácia EKO – podnik VPS a za posledné roky dosiahla enormný nárast tržieb zo zvýšeného záujmu.

Bratislavčanom je dostupná pešou túrou z parkoviska pod železničným mostom alebo aj zo strany Kamzíka. Pre rodiny s deťmi ponúka ľahký prístup mhd linkou č. 43, lanovkou alebo na bicykli.

„Je poľutovaniahodné, do akého stavu sa určité veľmi navštevované objekty z minulosti dostali za ostatné desiatky rokov. Objekty, ktoré mali svoj genius loci, miesta, kde sa stretávali rodiny, kamaráti, priatelia, sobášili sa, alebo sa chodili len tak prejsť do prírody, na lanovku, zákusok, kávičky, či čaj. Alebo si vypočuť legendárnu hudbičku svetového orchestru Gustáva Broma,“ vyjadril sa pre Bratislava24.sk Libor Gašpierik, predseda Občianskeho združenia Novomestský okrášľovací spolok.

Zdroj: Zachráňme Snežienku Facebook

Zachráňme Snežienku

O ďalšom osude Snežienky rozhodne mestská časť už v decembri tohto roku. „Táto stavba už roky chátra. Bývalý nájomca chcel objekt prestavať na hotel, čomu sa našťastie podarilo zabrániť. Som za to, aby na tomto mieste vznikla nová výletná reštaurácia, ktorá vznikne či už rekonštrukciou terajšieho objektu, alebo bude postavená ako nová,“ vyjadril sa pre Bratislava24.sk poslanec za Nové Mesto Tomáš Korček.

„Mestská časť by mala najprv hľadať súkromného partnera na jej rekonštrukciu, či novú výstavbu, a až potom uvažovať, že terajší objekt bude asanovať za verejné prostriedky,“ dodal Korček.

„Najjednoduchšie riešenie všetko zbúrať, prípadne tam dať namiesto toho búdu, stánok, kontajner, je tiež riešenie. Ale! Nie sme zástancami tohoto lacného systému,“ vyjadril sa Gašpierik.

Na sociálnej sieti vznikla tiež stránka Zachráňme Snežienku na podporu záchrany Železnej studničky a jej historického skvostu, kaviarne Snežienky. Stránku spravuje Občianske združenie Novomestský okrášľovací spolok. Ak máte záujem podieľať sa na záchrane Snežienky, môžete sem poslať svoje nápady, názory, možnosti riešenia a svoje spomienky.

„Bratislavský lesopark patrí medzi tradičnú rekreačnú lokalitu hlavného mesta a do jej srdca patrí bývalá kaviareň Snežienka! Bratislavčania v ňom chcú mať miesto na výlety, na oddych, relax, miesto na stretávanie sa. Snežienka tento koncept, ako bola postavená, ponúka. Vyzývam všetkých aktívnych ľudí, zachráňme Snežienku v bratislavskom lesoparku. Podporte našu aktivitu, patrí nám, občanom. Nepripusťme ničenie kultúrnych a spoločenských hodnôt našich predchádzajúcich generácií. Veď tomu nebolo tak dávno, čo boli úvahy o zatvorení zrekonštruovanej lanovky,“ vyzýva Gašpierik.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM