Nina Táborská Samospráva

Exstarostka tvrdí, že počas celého funkčného obdobia poberala trinásty plat "omylom". Podpisovala si ho ale sama

Finančné problémy Karlovej Vsi vznikli vďaka nezodpovednému hospodáreniu bývalej starostky Ivety Hanulíkovej. Prednosta Karlovej Vsi sa čuduje, že má vôbec odvahu prísť na miestne zastupiteľstvo. Niektorí poslanci ju dokonca žiadajú, aby sa vzdala svojich mandátov.

Ilustračný obrázok k článku Exstarostka tvrdí, že počas celého funkčného obdobia poberala trinásty plat "omylom". Podpisovala si ho ale sama
Zdroj: TASR

Nové obdobie, staré problémy

Momentálne Karlova Ves rieši spory za viac ako 11 miliónov eur. „Všetky spory predstavujú skutočne vážne prekážky pri plnení našich predstáv a sľubov, ktoré mali zlepšiť kvalitu života v mestskej časti," uviedla na predošlom zastupiteľstve starostka Dana Čahojová.

Nepríjemné prekvapenia priniesli hneď prvé dni jej úradovania. Zamknuté dvere právneho oddelenia, nevyriešené súdne spory za milióny eur, zatajené trináste platy exstarostky Hanulíkovej a pribúdajúce sťažnosti obyvateľov. Karlovku bez pochýb čakajú ťažké časy.

O problémoch mestskej časti sa dozviete viac tu: Šokujúce správy z Karlovej Vsi: Mestská časť sa zmieta vo finančných problémoch, predošlé vedenie zlyhalo

Čo všetko tajila bývalá starostka?

Okrem obrovských sporov vo výške 11,6 a 1,7 miliónov eur to boli aj trináste platy vo výške 18 603 eur. Na finančné nezrovnalosti upozornila pritom samotná Iveta Hanulíková, keď na predchádzajúcom zastupiteľstve žiadala preplatiť nevyčerpanú dovolenku.

Všetko by bolo v poriadku, keby nešlo o dovolenku za niekoľko rokov a keby prednosta Hrčka nedal spraviť výpisy hovorov a nezistil by, že bývalá starostka sa počas nenahlásenej dovolenky nachádzala v rôznych exotických destináciách. V pracovných dňoch volala napríklad z Kataru, Maďarska, Chorvátska alebo napríklad z Kambodže. Tieto cesty ale zabudla uviesť vo svojej dochádzke.

Preto do utorkového zasadnutia miestneho zastupiteľstva nechalo vedenie preveriť všetky skutočnosti a rovnako tak čakalo na iné ako písomné stanovisko Ivety Hanulíkovej, ktorá sa predošlého zastupiteľstva, kde žiadala o preplatenie dovolenky, nezúčastnila.

…A to sa pred mesiacom ešte nevedelo, že sa nejedná len o jeden trinásty plat, ale o 8 platov vyplácaných počas celej doby jej úradovania.

„Funkcia starostu je verejná a teda zvolením do funkcie mu nevzniká pracovný pomer. Preto podľa nášho názoru nie je možné, aby úrad vyplácal starostke trinásty plat, navyše zákon jasne hovorí, akým spôsobom je kreovaný plat starostu," vysvetlil vicestarosta Branislav Záhradník.

Hľadali nevyčerpanú dovolenku, našli oveľa viac…

„Kontrolou sme zistili, že mimoriadna odmena vo forme trinásteho platu bola pani Hanulíkovej vyplácaná počas celej doby výkonu funkcie starostu. Skúmali sme tiež ako dochádzalo k vyplateniu platov a zistili sme, že pokyn k vyplateniu podľa kolektívnej zmluvy dávala priamo pani starostka Hanulíková a súčasťou tohto pokynu bol navyše zoznam osôb, ktorým mal byť plat rovnako vyplatený,“ uviedol vicestarosta Karlovej Vsi Branislav Záhradník.

„Máme teda za to, že pani starostka o vyplácaní vedela, ale vzhľadom na to, že uznala svoje pochybenie a prejavila vôľu túto škodu nahradiť odporúčame, aby boli vyčíslené všetky náklady a uzavrená dohoda s Ivetou Hanulíkovou,“ doplnil zástupca starostky.

„Štyri roky sme tu sedeli a nevedeli sme takéto veci, teraz sa dozvedáme, že tu fatálne zlyhávala základná slušnosť vo financovaní odmien verejných funkcionárov. Mám za to, že by malo byť zistené komu boli tieto platy vyplácané okrem pani bývalej starostky, ktorá na to sama upozornila," uviedol miestny poslanec Marcel Zajac.

Nerozumieme tomu…

Miestni poslanci na utorkovom zastupiteľstve čakali na vyjadrenia exstarostky a v rámci zasadnutia jej položili niekoľko otázok. Bezvýsledne. Iveta Hanulíková sa k celej situácii vyjadriť odmietla. Na všetky poznámky poslancov len uviedla, že sa už vyjadrila v liste a viac nemá čo povedať. Podľa prítomných poslancov je ale jej list len klamstvo.

Stanovisko Ivety Hanulíkovej nájdete tu: Bývalá starostka Karlovej Vsi žiada o preplatenie nevyčerpanej dovolenky, zastupiteľstvo odhalilo závažné skutočnosti

„Nerozumiem tomu, že pani bývalá starostka keď skončila zistila, že jej bol vyplácaný neoprávnene trinásty plat, hoci si ho podpisovala 7-krát a mám za to, že pokiaľ by ju ľudia zvolili ešte na ďalšie obdobie, boli by to ďalšie štyri roky. Teraz však rozumiem aspoň tomu, že prečo naša mestská časť je tam kde je," reagoval poslanec Kmeťko.

Vladimír Dulla dodal, že nerozumie tomu, prečo bývalá starostka zatajovala nielen poslancom ale i verejnosti toľko vecí, od sporov až po platy. „Rád by som sa spýtal, či pani Hanulíková vôbec považuje za prijateľné, aby poberala naďalej akúkoľvek podobu prijímu z verejných financií za to všetko, s čím sa musí Karlova Ves teraz vysporiadať," uviedol.

„Úplne čestne a otvorene sa teda pani Hanulíkovej pýtam, či by sa nechcela vzdať mandátov ako dôkaz toho, že zatajila najdôležitejšie informácie a takýmto spôsobom uviedla do omylu svojich voličov," ukončil Dulla.

Prednosta uzavrel debatu tým, že sa mu naozaj páči „sociálne cítenie“ stráviť 89 dní v zahraničí a nevšimnúť si 1700 eur v čistom, ktoré chodia naviac.

„Niektorí ľudia si všimnú aj 5 eur, ktoré im prídu omylom, ale nevšimnúť si takúto sumu, tomu nerozumiem. Navyše, výkazy, ktoré boli napísané v knihe dochádzky, kedy ste boli preukázateľne mimo slovenskej republiky ale tvárili ste sa, že ste tu prítomná, to je len ďalšia z vecí, ktorá nesedí. Za posledné roky ste boli toľkokrát v zahraničí, koľko iní ľudia neboli za celý život a potom sem prídete a rozprávate o tom, ako cítite so starými ľuďmi, ktorí to majú naozaj ťažké. Bez urážky, ja sa čudujem, že máte odvahu prísť vôbec sem na zastupiteľstvo," smeroval svoj prejav Ján Hrčka bývalej starostke.

Prečítajte si tiež: Karlova Ves má schválený rozpočet: Pre obrovské súdne spory výrazne znížili výdavky mestskej časti

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM