Správy

Byty od mesta za dobrú cenu: Nielen Figeľ, ale aj nový starosta Starého Mesta prišiel k bývaniu veľmi výhodne

Do zoznamu mien vyvolených, ktorí získali za výhodných podmienok byty pod mesta, pribúdajú zaujímavé mená aj po rokoch. Okrem šéfa KDH J. Figeľa či hovorkyne premiéra B. Szabóovej tam najnovšie nájdete aj nového starostu Starého Mesta či jedného z najbližších spolupracovníkov prezidenta Kisku.

Ilustračný obrázok k článku Byty od mesta za dobrú cenu: Nielen Figeľ, ale aj nový starosta Starého Mesta prišiel k bývaniu veľmi výhodne
Zdroj: TASR

K bytu za vynikajúcu cenu sa dostal aj jeden z najbližších spolupracovníkov prezidenta Andreja Kisku. Za trojizbový byt v Ružinove zaplatil Roman Krpelan 51 040 slovenských korún, teda zhruba 1 694 eur. Krpelan v tom čase pôsobil ako redaktor denníka SME, dnes šéfuje odboru komunikácie s verejnosťou Kancelárie prezidenta SR. Mesto v čase transakcie viedol primátor Andrej Ďurkovský.

Na prípad upozornil denník Nový Čas, podľa ktorého v tom čase podobné byty v Ružinove „leteli“ za zhruba tri milióny korún. Kúpa to teda bola nanajvýš výhodná. „Už dlho si uvedomujem, že to bola chyba, a že sa to dnes ťažko zdôvodňuje alebo vysvetľuje. Byt som obýval asi 3 roky, potom som ho bezodplatne previedol na moju bývalú manželku,“ priznal Krpelan.

Byt za tisícku

Aj novozvolený starosta Starého Mesta Radoslav Števčík získal v roku 2001 dvojizbový byt na Vajanského nábreží s celkovou výmerou 126 metrov štvorcových za smiešnu sumu 42 870 Sk, čiže zhruba 1 423 €.

„Ja som si nemohol vyberať za koľko ten byt odkúpim, tá cena je stanovená zákonom. Ten byt som si vybudoval na vlastné náklady. Bol to nebytový priestor, ktorý mestská časť získala od daňového úradu,“ uviedol Števčík pre Nový Čas.

Výpredaj v štýle Ďurkovského

V Ďurkovského ére nebol problém kúpiť si od mesta byt s rozlohou 156 metrov štvorcových za smiešnych 110-tisíc korún. Stačilo, ak ste boli podpredsedom KDH a volali ste sa Ján Figeľ. Za byt na Grösslingovej ulici napokon zaplatil len polovicu, 54-tisíc totiž zložil do 15-tich dní. Po vypuknutí škandálu sa Ján Figeľ rozhodol byt venovať na charitu.

K bytu za lacný peniaz prišla aj hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová, ktorá v tom čase pracovala pre Andreja Ďurkovského. 3-izbový byt s rozlohou 60 metrov štvorcových získal po uhradení 20-tisícového nedoplatku jej neskorší manžel Erik Hudák. Byt podľa zmluvy nie je možné predať počas desiatich rokov od nadobudnutia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM