Kultúra

Busta Antona Srholca bude stáť pri Bráne slobody

V bratislavskom Devíne, pri Bráne slobody, odhalia vo štvrtok 16. júna pamätnú bustu katolíckemu kňazovi a humanistovi Antonovi Srholcovi. Informoval o tom Norbert Lazar z Rotary klub Bratislava.

Ilustračný obrázok k článku Busta Antona Srholca bude stáť pri Bráne slobody
Zdroj: TASR

Bustu Antona Srholca vytvoril akademický sochár Peter Mészároš, ktorý je aj autorom Brány slobody na Devíne. Podľa člena Rotary klubu a dlhoročného priateľa Srholca Ivana Šestáka výber miesta pomníka nebol náhodný.

„Brána slobody bola jeho duchovným dielom. Bol iniciátorom jej vzniku a zároveň symbolom utrpenia ľudí prenasledovaných komunistickým režimom na celom Slovensku,“ vysvetlil.

Busta Antona Srholca

Sadrová predloha busty vznikla v ateliéri Mészároša ešte počas života Srholca. Umiestnená bude na stéle z rovnakého materiálu ako Brána slobody a symbolicky bude pripomínať jej chýbajúcu stredovú časť. Pomník je zrealizovaný z finančnej zbierky Rotary klubu Bratislava, ktorého členom bol Srholec od roku 1997.

„Anton Srholec patril medzi velikánov, ktorého historická úloha v humanizácii Slovenska bola ocenená už počas jeho života. Chcem vyjadriť nádej, že vďaka jeho silnému odkazu sa na Slovensku už nikdy nerozšíri epidémia totality a potláčania práv jednotlivcov,“ povedal prezident Rotary klubu Bratislava Emil Huraj.

Spisovateľ a kňaz

Kňaz a salezián Anton Srholec sa narodil 12. júna 1929 v Skalici. Študoval na gymnáziu v Skalici, v Trnave a v Šaštíne. V roku 1946 sa stal členom Saleziánskeho rádu.

Spolu so skupinkou bohoslovcov sa neúspešne pokúsil preplávať rieku Morava. Za pokus o nelegálne prekročenie hraníc bol odsúdený na 12 rokov väzenia. Vo väzení strávil 10 rokov, prevažne v uránových baniach v Jáchymove.

Po prepustení sa živil ako robotník. V roku 1969 v období Pražskej jari dostal povolenie vycestovať do Talianska. Doštudoval teológiu na Pápežskej saleziánskej univerzite v Turíne.

Za kňaza ho vysvätil pápež Pavol VI. 17. mája 1970 v Ríme. Bol spisovateľom, kňazom a známa osobnosť cirkevného i kultúrneho života doma a v zahraničí. Zomrel vo veku 86 rokov 7. januára 2016 v Bratislave.

Čítajte aj: Bratislavské amfiteátre odštartujú sezónu. Kde všade ich nájdete?

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM