Rôzne Samospráva

Budú Krasňany čistejšie a krajšie? Rača chce zriadiť 21 stojísk s polopodzemnými kontajnermi

V Bratislave sú obyvateľom aktuálne k dispozícii tri stanovištia polopodzemných kontajnerov. Ďalšie by mohli pribudnúť v Rači.

Ilustračný obrázok k článku Budú Krasňany čistejšie a krajšie? Rača chce zriadiť 21 stojísk s polopodzemnými kontajnermi
Zdroj: TASR

V Bratislave nedávno pribudlo tretie stanovište polopodzemných kontajnerov. „Chceme ich mať čo najviac, pretože to je trend moderných miest, k akým chce patriť aj Bratislava,“ zdôraznil primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal počas oficiálneho otvorenia nového stanovišťa na Budatínskej ulici v Petržalke.

Zlá situácia v Krasňanoch

Zdá sa, že račianska samospráva si toto vyjadrenie zobrala k srdcu. Mestská časť totiž plánuje v blízkej budúcnosti vybudovať v Krasňanoch 21 stojísk s polopodzemnými kontajnermi.

„V súčasnosti je v Krasňanoch 54 kontajnerových stojísk s približne 200 kusmi 1 100 litrových nádob na odpad. Väčšina z nich však voľne stojacich na chodníkoch či dokonca na cestách, niektoré sú permanentne znečistené kvôli ich preplneniu,“ uvádza samospráva na webovej stránke. Aj kvôli nepriaznivej situácii v tejto časti Rače si mestská časť uvedomila potrebu zmeny systému v odpadovom hospodárstve a rozhodla sa zrealizovať modernú verziu stojísk formou polopodzemných kontajnerov.

Výsledky štúdie

Rača si preto dala vypracovať podrobnú štúdiu, ktorá analyzovala súčasný stav odpadového hospodárstva v Krasňanoch a následne si vytipovali vhodné lokality na osadenie polopodzemných kontajnerov. „Po prepočítaní počtu obyvateľov, súčasného množstva vyprodukovaného odpadu a frekvenciu odvozu sa ukázalo, že v prípade polopodzemných kontajnerov s objemom 5 m³ sa počet stojísk v Krasňanoch zníži o viac ako polovicu, teda na 21 stojísk,“ informuje mestská časť.

Zároveň zistili, že všetky stanovištia s polopodzemnými kontajnermi by zaberali iba 45 % plochy súčasných kontajnerových stojísk.

Na realizáciu 21 stojísk s polopodzemnými kontajnermi v Krasňanoch je podľa miestnej samosprávy potrebných 366-tisíc eur. Rača pri financovaní projektu počíta aj s podporou hlavného mesta, ktoré už pripravuje novú dotačnú schému práve na účel budovania polopodzemných kontajnerov na jeho území.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM