KAW Rôzne

Budova starej školy v Devínskej Novej Vsi sa zmení na múzeum

Škola na Charkovskej ulici sa stala známou aj za hranicami mestskej časti. Vo filme Rukojemník si „zahrala“ budovu, do ktorej chodil na vyučovanie hlavný hrdina - malý chlapec socialistických čias. Teraz z nej bude múzeum.

Ilustračný obrázok k článku Budova starej školy v Devínskej Novej Vsi sa zmení na múzeum
Zdroj: internet

Mestská časť Devínska Nová Ves sa dohodla s Múzeom školstva a pedagogiky zriadiť v opustenej budove školy múzeum. Má ísť o projekt, ktorého cieľom je obnova starej deväťdesiatročnej budovy na Charkovskej ulici.

Inšpiráciou bol film

Múzeum školstva a pedagogiky, ktoré momentálne sídli na Hálovej ulici v Petržalke, bude mať budovu v dlhodobom prenájme.

Myšlienka spolupráce uzrela svetlo sveta v roku 2013 počas natáčania slovensko-českého filmu Rukojemník. Scenár k nemu napísal Peter Pišťanek, ktorý žil až do svojej nedávnej smrti v Devínskej Novej Vsi.

Tvorcom snímky zapožičalo historický inventár tried práve múzeum školstva. Architektúra školy výborne zapadla do čias, kedy sa film odohrával – do polovice šesťdesiatych rokov minulého storočia.

Múzeum školstva a pedagogiky je celoštátnym špecializovaným pracoviskom rezortu školstva, ktorého hlavným poslaním je zhromažďovať, spracovávať, chrániť, vedecky zhodnocovať a prezentovať verejnosti kultúrne dedičstvo v oblasti školstva a pedagogiky. Je jediným svojho druhu na Slovensku.

Budova zostane originálom

Projekt je v súčasnosti v plnom prúde. Mestská časť nedávno symbolicky odovzdala kľúče od Základnej školy zástupcom múzea.

„Múzeum postupne pristupuje k realizácii jednotlivých krokov smerujúcich k renovácii školy, aby sa neskôr mohlo presunúť do jej priestorov a začalo tak písať svoju novodobú históriu. Revitalizácia školy má za cieľ jej modernizáciu, pri tom chce však zachovať pôvodnú historickú originalitu budovy,“ povedala nám vedúca majetkového oddelenia mestskej časti Devínska Nová Ves Mária Koprdová.

V starších diskusiách na internete sme si všimli, že niektorí miestni by na mieste starej budovy školy radšej videli centrum pre deti alebo seniorov.

„Neviem o takýchto pripomienkach. Múzeum školstva bude pre danú lokalitu najlepší. V Devínskej už máme zariadenia pre mládež aj pre seniorov. S nijakým negatívnym postojom sme sa nestretli. Práve naopak. Obyvatelia sú nadšení, že budova nebude chátrať a zostane zachovaná,“ skonštatovala Mária Koprdová.

Čítajte aj: Devínska Nová Ves pokračuje v ochrane prírody, pribudnú desiatky vtáčích búdok

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM