Rôzne

Budova materskej školy na Vyšehradskej je zrekonštruovaná. O rok privíta 150 škôlkarov

Pred začatím rekonštrukčných prác musela mestská časť z objektu dostať bezdomovcov a túlavé mačky a priestory vyčistiť. Dnes je budova zrekonštruovaná.

Ilustračný obrázok k článku Budova materskej školy na Vyšehradskej je zrekonštruovaná. O rok privíta 150 škôlkarov
15
Galéria

Budova bývalej materskej školy (MŠ) na Vyšehradskej ulici v Petržalke roky chátrala. V roku 2015 dostala mestská časť vládnu dotáciu na rekonštrukciu objektu, ktorá začala v marci tohto roku.

Budova je hotová

Dnes je budova kompletne zrekonštruovaná, od januára sa začne zariaďovať nábytkom pre prvých škôlkarov. Z vládnej dotácie 400-tisíc eur je 40-tisíc určených na vybavenie škôlky. „Som rád, že po rekonštrukcii bude mať Petržalka novú, modernú materskú školu, ktorá bude spĺňať vysoký energetický štandard a bude disponovať modernými technológiami. Veľmi sa teším na deň, kedy do týchto priestorov prídu prví škôlkari,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii Vladimír Bajan, starosta Petržalky.

Práce išli podľa Silvie Vnenkovej z petržalského miestneho úradu podľa plánu, počas rekonštrukcie boli kompletne odstránené všetky pôvodné priečky, obvodové murivo, strešný plášť, výplňové konštrukcie so zachovaním nosného skeletu a vybudovali sa nové rozvody.

Budova je menej energeticky náročná a má prehľadnejšiu dispozíciu. Rekonštrukcia čaká ešte okolie škôlky, chodníky, oplotenie, na rad príde aj sadová úprava a vybudovanie detského ihriska. Rekonštrukciu zabezpečuje spoločnosť SOAR, s. r. o.

Pre porovnanie si pozrite fotky z marca, ako vyzerala budova pred rekonštrukciou.

Personál a zápis

Prvý personál by mal do škôlky nastúpiť v marci 2018. Od prvého marca by už mala mať škôlka riaditeľku, jedného pedagogického zamestnanca a dve upratovačky. Postupne do prvého augusta 2018 by mala mať škôlka kompletné personálne obsadenie. Sedemtriedna materská škola bude mať 14 pedagogických zamestnancov, zhruba päť upratovačiek a personál do školskej jedálne.

Vzhľadom na problémy s personálnym obsadením (vysoký priemerný vek) chce mestská časť od 1. januára 2018 zaviesť pre všetkých nových zamestnancov, a to aj v iných materských školách, náborový príspevok. Všetko však závisí od toho, či poslanci schvália Petržalke rozpočet na rok 2018.

Zápis škôlkarov bude spustený pre školský rok 2018/19. Petržalka má dovedna v materských školách umiestnených 2 618 detí.

Zrekonštruovaná budova MŠ Vyšehradská
15
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM