ts Správy Správy

Budova barokového hostinca U čierneho medveďa nikoho nezaujíma

V tesnej blízkosti rozostavaného Zuckermandlu stojí budova kedysi slávneho hostinca U čierneho medveďa. Roky je opustená, začaté rekonštrukcie nikto nedokončil.

Ilustračný obrázok k článku Budova barokového hostinca U čierneho medveďa nikoho nezaujíma
Zdroj: Dnes24.sk

V Podhradí na Žižkovej ulici už roky stojí nedokončená stavba. Pôvodne barokový hostinec U čierneho medveďa sa dodnes nedočkal dokončenia rekonštrukcie, s ktorou sa začalo v deväťdesiatych rokoch.

V roku 2001 prebehla čiastočná rekonštrukcia a nadstavba, ktorá trvala dva roky. Vtedajší majiteľ budovu predal a odvety na nábreží stojí nedotknutá.

Niekoľkoposchodová budova sa nachádza na území pamiatkovej rezervácie. Krajský pamiatkový úrad v Bratislave (KPÚ BA) sa pre Bratislava24.sk vyjadril, že neeviduje žiadnu žiadosť o zmenu využitia stavby.

„Predmetný objekt sa síce nachádza v pamiatkovej rezervácii mesta Bratislava, ale nie je osobitne chránený, pretože nie je národnou kultúrnou pamiatkou. V súčasnosti Krajský pamiatkový úrad tiež neeviduje žiadne stavebné úpravy a ani iné žiadosti týkajúce sa tohto objektu,“ informoval KPÚ BA.

O situácii stavby nemá aktuálne informácie ani Jana Hladná z Referátu stavebného poriadku, ktorá má úsek na starosti.

Budova vznikla v 17. storočí spojením a prestavbou dvoch starších domov. Vznikla na terénnom zlome, preto jej suterén zo strany Žižkovej ulice bol zo strany dunajského nábrežia prízemím. Vyššie poschodia s obytnými izbami pre hostí boli prístupné schodišťom zo dvora i priechodom z ulice.

V 17. storočí boli fasády vyzdobené ešte typicky renesančným spôsobom. Hlavný vstup bol pravdepodobne z dunajského nábrežia. Symbol hostinca, čierny medveď, bol totiž namaľovaný práve na tejto fasáde.

V 18. storočí sa smerom k Dunaju vytvoril vonkajší dvor, postupne ohradený novšími budovami (zrútené od polovice 20. storočia). V prvej polovici 19. storočia bol hostinec upravený v klasicistic­kom slohu.

Čítajte aj: Kam zmizol pamätný reliéf z centra mesta?

U čierneho medveďa
4
Galéria
Foto: t s / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM