Adriana Banásová Samospráva

Búdky pre užitočné netopiere a dážďovníky na budovách v Karlovej Vsi chcú finančne podporiť aj súkromné osoby

Záujem o príspevky na zriadenie búdok pre dažďovníky a netopiere na budovách v bratislavskej Karlovej Vsi prejavujú už okrem správcov bytových domov aj súkromné osoby.

Ilustračný obrázok k článku Búdky pre užitočné netopiere a dážďovníky na budovách v Karlovej Vsi chcú finančne podporiť aj súkromné osoby
Zdroj: TASR

Tajomník miestnej rady mestskej časti Bratislava-Karlova Ves Jaromír Šíbl predpokladá, že na dotácie bude vyčerpaná celá suma alokovaná na tieto účely v rozpočte.

Na príspevky bola v tohtoročnom rozpočte vyčlenená suma 6700 eur. Dotácie slúžia na zriadenie búdok pre dážďovníky a netopiere, ktoré hniezdia v štrbinách strešných a obvodových konštrukcií panelových domov. Mestská časť sa týmito príspevkami rozhodla chrániť populáciu vtákov, ktoré sú prirodzenými nepriateľmi komárov a pomáhajú tak brániť premnoženiu dotieravého hmyzu.

Pri zatepľovacích prácach však v poslednom období prichádzali o svoje hniezda.

Karloveskí poslanci na začiatku mája schválili uznesenie, že vlastník či správca budovy, ktorá sa má zatepľovať, môže dostať od samosprávy dotáciu na nákup búdok pre vtáky až do výšky 50 percent ich ceny.

V prípade, že o nákup búdok prejaví vlastník či správca budovy záujem sám, bez ohľadu na to, či sa bude na budove vykonávať stavebná úprava, dotácia môže pokryť až 100 percent nákladov na nákup búdok.

„Už po zverejnení rozhodnutia začali prichádzať žiadosti, realizovali sa napríklad už stavby na Donnerovej ulici či na Dlhých Dieloch,“ uviedol Šíbl. Vyzdvihol aj aktivitu Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ) pri výstavbe centra pre telesne postihnutých Imobilio na Jamnického ulici, kde sa búdky pre netopiere a dažďovníky zakomponovali priamo do novostavby.

„Je to myslím vôbec prvýkrát na území Bratislavy,“ upozornil Šíbl.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM