Nina Táborská Rôzne

Budeme mať drahšie cestovné lístky? Zamestnanci DPB vyslali jasný odkaz: "Nežiadame nič viac, len spravodlivý rozpočet!"

V predvolebnom boji sľuboval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal skvalitnenie mestskej hromadnej dopravy. Podľa navrhnutého rozpočtu, ktorý dnes poslanci ani nezaradili do rokovania, dopravnému podniku skôr škodí. Ak sa schváli takýto návrh, cestujúcich môže čakať zdraženie lístkov, v DPB prepúšťanie.

Ilustračný obrázok k článku Budeme mať drahšie cestovné lístky? Zamestnanci DPB vyslali jasný odkaz: "Nežiadame nič viac, len spravodlivý rozpočet!"
Zdroj: Dnes24.sk

Na zasadnutie zastupiteľstva prišli preto svoj nesúhlas s návrhom prejaviť aj zamestnanci a odborári DPB. Pripravené transparenty napokon nemuseli vytiahnuť, mestskí poslanci totiž rokovanie o rozpočte ani neschválili na prerokovanie.

Viac sa dozviete tu: Bratislava ostáva v rozpočtovom provizóriu: Poslanci rozhodli, že o rozpočte rokovať nebudú

Ak by sa dnes rozpočet schválil tak, ako bol navrhnutý, pre Dopravný podnik Bratislava by to znamenalo, že sa buď budú znižovať vozokilometre alebo prepúšťať zamestnanci. Cestujúcim by naopak hrozilo, že ceny cestovných lístkov by sa mohli zvýšiť.

„Čo sa týka rozpočtu pre Dopravný podnik Bratislava, na bežné výdavky by schválilo mestské zastupiteľstvo o 3 466 000 eur menej. To by v prepočte na vozokilometre predstavovalo o niekoľko miliónov vozokilometrov zníženie výkonov. To už ale poslancom nikto nepovedal,“ vysvetlil pre Bratislava24.sk Peter Golej, zástupca odborovej organizácie DPB.

„Argumenty typu, že Dopravný podnik v celkovom transferi dostáva o 4 milióny viac, i keď vždy hovoria 5,5 milióna, sú zbytočné. My máme len spoluúčasť na trolejbusy a električky tento rok najvyššiu, čo je 8,5 milióna. To je o 6,8 milióna viac ako vlani,“ povedal pre Bratislava24.sk generálny riaditeľ a člen predstavenstva DPB Ľubomír Belfi.

Celková bilancia je taká, že hoci by mesto dalo presne o 3 891 000 viac ako minulý rok, tieto peniaze sú viazané na nákup nových vozidiel, kde má DPB 5-percentnú účasť spolufinancovania popri eurofondoch. Potreba na toto spolufinancovanie je ale o 6 800 000 eur vyššia ako minulý rok. Ďalších približne 1,8 milióna DPB potrebuje na na splátky úveru na autobusy.

„Oproti minulému roku mesto síce navrhuje navýšiť rozpočet, táto suma ale nepokryje nevyhnutné výdavky vo výške 6 180 000 eur,“ uviedol Peter Golej, zástupca odborovej organizácie.

„Keďže sa dnes rozpočet neschválil, bol pánovi primátorovi vyslaný jasný signál, že niečo nie je v poriadku. Niekto skresal čísla od stola a nedal k tomu žiaden exaktný výklad o tom, čo by takéto zníženie znamenalo pre Dopravný podnik. Nikde sme ani my doteraz nepočuli, prečo sa tak rozhodol,“ povedal Július Orbán.

Prečítajte si tiež: Niektorí poslanci ho kritizujú, iní podporujú. Rozhodne sa dnes o rozpočte hlavného mesta?

„Do ďalšieho zastupiteľstva nám tak ostáva čas, aby sme mohli diskutovať aj s poslancami aj s primátorom o tom, čo by to znamenalo, ak by sa schválil takýto rozpočet. Máme nové dopravné prostriedky, vozidlový park prechádza rozsiahlou výmenou starých vozov a teraz by nemali jazdiť,“ doplnil Orbán.

Podľa jeho slov je smutné i to, že Dopravný podnik je chápaný ako zadlžovateľ mesta. „Ak sa ale pozrieme do histórie, DPB nikdy nedostal tie peniaze, ktoré potrebuje. My si berieme pôžičky, pretože si mesto neplní svoju povinnosť a úroky, ktoré sú na ťarchu DPB, nám už nikto nevráti späť,“ vysvetlil pre Bratislava24.sk Or­bán.

Navyše, včera primátor Nesrovnal rokoval s odborármi DPB, no medzi oboma stranami nedošlo k žiadnej dohode. Napriek tomu, mal primátor obvolať poslanecké kluby s tým, že k dohode došlo. Vyjadril sa k tomu aj poslanec Marián Greksa. Ako povedal, nevie, či primátorovi môže veriť.

„Pán primátor, včera ste sa stretli s odborármi dopravného podniku a po tomto rokovaní ste obvolali všetky poslanecké kluby, že ste sa s nimi úspešne dohodli. Dnes sem odborári prišli a povedali, že k žiadnej dohode nedošlo,“ adresoval poslanec Greksa svoju poznámku primátorovi.

Rozpočet majú poslanci prejednávať na mimoriadnom rokovaní, ktoré primátor plánuje zvolať na 8. apríla.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM