Rôzne

Bude v Bratislave "tichý" Silvester? Pokutu môžete dostať aj za lietajúcu včeličku

Na území Bratislavy platí od 1. novembra, vrátane Silvestra, zákaz používania vybranej zábavnej pyrotechniky. Nariadenie je však plné otázok.

Ilustračný obrázok k článku Bude v Bratislave "tichý" Silvester? Pokutu môžete dostať aj za lietajúcu včeličku
7
Galéria
Zdroj: TASR

Ak budete chcieť Nový rok osláviť ohňostrojom alebo aspoň raketami so svetlicami, môžete na to zabudnúť. Hrozí vám totiž mastná pokuta.

Čo je zakázané

Koncom septembra schválili mestskí poslanci všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré zakazuje používanie zábavnej pyrotechniky kategórie F2 a F3 na území Bratislavy. Zákaz platí od 1. novembra vrátane Silvestra.

Do kategórie spadá zábavná pyrotechnika ako ohňostroje, petardy, rakety, fontány, vulkány, ale aj väčšie prskavky či detská pyrotechnika ako lietajúce včeličky, osičky a iný hmyz.

Používanie týchto silvestrovských zábavok vás môže vyjsť poriadne draho. Za priestupok vám hrozí pokuta až do výšky 500 eur. Na dodržiavanie nariadenia dohliada mestská polícia, avšak je otázne, či bude kapacitne stačiť na to, aby efektívne kontrolovala zábavychtivých ľu­dí.

Vo VZN má výnimku scénická pyrotechnika, detská zábavná pyrotechnika kategórie F1 a tiež ohňostroje, ktoré odpaľuje profesionálna fir­ma.

Chcú znížiť hluk

Mesto chce týmto nariadením eliminovať hluk, ktorý spôsobuje stres nielen domácim zvieratám, ale aj starším občanom či malým deťom.

„Píšu nám zúfalí ľudia, ktorí preplačú tieto Silvestrovské oslavy v obrovskom strachu, dokonca aj vtedy, keď strieľajú petardy či malé ohňostroje, kedykoľvek cez deň či v noci,“ povedal Peter Kočvara z Iniciatívy STOP petardám, ktorý vníma nariadenie ako krok správnym smerom.

Predávať môžu naďalej

Nariadenie sa mnohým ľuďom môže zdať bezvýznamné, keďže predaj zábavnej pyrotechniky je naďalej povolený. V obchodoch aj na internete zoženiete pyrotechniku všetkých kategórií.

„Mesto obmedzilo používanie pyrotechniky, ale zákon mu nedovoľuje obmedziť predávanie pyrotechniky. Bolo by naivné očakávať, že ľudia prestanú na Silvestra používať pyrotechniku,“ povedal bratislavský mestský poslanec Jozef Uhler.

Zábavná pyrotechnika
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM