Michaela Katonová Rôzne

Bude Ufo predpovedať počasie?

Most s SNP s vyhliadkovou vežou patrí medzi hlavné dominanty Bratislavy. Kupola, v ktorej sa nachádza reštaurácia, by mala získať nové vylepšenie.

Ilustračný obrázok k článku Bude Ufo predpovedať počasie?
Zdroj: Siemens

Veža s príznačným názvom Ufo na bratislavskom Moste SNP slúži ako reštaurácia a vyhliadka, no jej potenciál je oveľa väčší. Bratislavčania by mohli vďaka nej vedieť, či si majú na nasledujúci deň zobrať dáždnik alebo slnečné okuliare.

Originálna idea pochádza od Ondreja Riečičiara zo spoločnosti Siemens. Kupola by podľa jeho návrhu mala svietiť štyrmi farbami, podľa toho, aké má byť počasie. Jednotlivé poveternostné podmienky majú pridelené farby nasledovne:

  • Žltá – prevažne slnečné počasie
  • Červená – prevažne veterné počasie
  • Modrá – prevažne zrážky
  • Zelená – prevažne zamračené/hmla

„Kupola bude nasvietená šestnástimi LED reflektormi, ktoré môžu meniť farbu. Reflektory sa rozsvietia spolu s verejným osvetlením v meste, vždy farbou podľa predpovede počasia na ďalší deň,“ opisuje Riečičiar zámer, ktorý by sa mal čoskoro pretaviť do reality. Presný dátum zatiaľ nie je známy.

Premyslené je už aj to, akým spôsobom sa farby budú meniť. „Farebný pokyn osvetlenia dá priamo meteorolgický partner projektu cez online aplikáciu,“ dodáva Ondreja Riečičiar.

Prečítajte si aj: Svitá nádej pre Kamzík. Dočká sa televízna veža osvetlenia?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM