Michaela Katonová Samospráva

Bude mať Bratislava metropolitnú políciu?

Primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal priznal, že mestská polícia nie je aktuálne v ideálnom stave. Do úvahy pripadá Metropolitná polícia, ktorá by mohla nahradiť mestskú, no zatiaľ ide len o hypotézy.

Ilustračný obrázok k článku Bude mať Bratislava metropolitnú políciu?
Zdroj: TASR

Bratislava potrebuje políciu, ktorá ju bude chrániť a zároveň reprezentovať, jej úlohou by nemalo byť rozdávanie papúč. Možným riešením by mohla byť metropolitná polícia, ktorá by sa líšila aj financovaním. Peniaze na ňu by boli vyčlenené zo štátneho rozpočtu.

Nesrovnal sa snaží o to, aby mestská polícia fungovala efektívnejšie. Mesto vyčlenilo zdroje na navýšenie platov. Postupne sa vynovuje vozový park, ktorý sa v niektorých mestských častiach doslova rozpadáva.

„Na jednej strane ich tlačím k výkonom, na druhej strane jazdia na pätnásťročných autách, ktoré neštartujú, sú nespoľahlivé,“ objasnil primátor Ivo Nesrovnal, prečo je nákup áut potrebný. Zároveň opäť zdôraznil pozitívny vplyv policajtov na bicykloch. „Policajti na bicykloch zlepšujú imidž mesta,“ dodal.

„Keď sa ale ukáže, že to nie je životaschopný koncept, rozpracovaných je niekoľko modelov,“ povedal primátor na margo mestskej polície. Jednou z možností je práve metropolitná polícia, ktorá by bola vytvorená z kapacít tej štátnej.

Otázka, či v hlavnom meste ostane mestská polícia, alebo bude vytvorená metropolitná, zatiaľ nie je zodpovedaná. Primátor ale potvrdil, že o možných riešeniach už hovoril aj s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

Prečítajte si tiež: Mestská polícia eviduje v priemere sto odtiahnutí vozidiel za týždeň

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM