Ľubomír Hudačko Rôzne

Bubnová show a pomoc mentálne postihnutým: V Bratislave bude Deň krivých zrkadiel!

Hviezdoslavove námestie ožije zrkadlami. Celoslovenská akcia totiž v Bratislave začne a bude pokračovať v ďalších mestách na Slovensku ako Deň krivých zrkadiel. Súčasťou akcie je aj reštarovanie kampane Nechcem, ale musím a my sme boli zvedaví, čo všetko sa okrem bubnovej show chystá.

Ilustračný obrázok k článku Bubnová show a pomoc mentálne postihnutým: V Bratislave bude Deň krivých zrkadiel!
Zdroj: TASR

Cieľom celoslovenskej akcie Deň krivých zrkadiel 2014, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 12. júna na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, je pozitívnym príkladom ovplyvňovať postoje verejnosti voči ľuďom s mentálnym postihnutím.

Od Bratislavy až po Prešov

„Chceme odbúravať predsudky voči týmto ľuďom. Každý z nás môže byť staviteľom mostov, ktoré spájajú ľudí a vytvárajú cesty k novým cieľom,“ uviedla na tlačovej besede riaditeľka Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR Iveta Mišová. Združenie pozýva verejnosť na podujatie, ktoré sa začne vo štvrtok o 14.00 h pochodom s bubnovou show Campana Batucada z Hviezdoslavovho námestia okolitými ulicami.

Od 15.00 h bude hlavný program pokračovať opäť na Hviezdoslavovom námestí benefičným koncertom. Vystúpi kapela Jemestown, tanečný súbor NajLS a ich hudobný hosť. Zamestnanci a klienti domovov sociálnych služieb a chránených dielní z Bratislavy a okolia ponúknu návštevníkom svoje originálne výrobky. Dobrovoľníci budú rozdávať propagačné letáčiky a zrkadielka. Okrem Bratislavy sa Deň krivých zrkadiel uskutoční aj v mestách – Trnava, Malacky, Nitra, Trenčín, Gelnica, Prešov, Spišská Nová Ves, Banská Bystrica, Tornaľa a Partizánske.

„Súčasťou Dňa krivých zrkadiel je v tomto roku aj reštart kampane ‚Nechcem, ale musím!‘ Cieľom tejto kampane je presvedčiť verejnosť, že aj ľudia s mentálnym postihnutím majú právo rozhodovať o svojom živote,“ zdôraznila Mišová. Ako upozornila, súčasná legislatíva v SR umožňuje vo zvýšenej miere pozbaviť spôsobilosti na právne úkony mnoho dospelých ľudí, aj ľudí s mentálnym postihnutím. Často používaným argumentom je ich ochrana pred rôznymi ohrozujúcimi situáciami, v reálnom živote to však znamená, že bývajú vylúčení z akéhokoľvek rozhodovania o svojich záležitostiach, ba dokonca zo života v spoločnosti.

Občianske preukazy sa snažili vybaviť tri a pol roka

Ako príklad Mišová uviedla, že ľudia pozbavení spôsobilosti na právne úkony nemôžu rozhodovať o tom, kde a s kým budú žiť, kam pôjdu, čo môžu a nemôžu robiť. Nemôžu nakladať so svojím majetkom, nemôžu voliť, nemôžu uzatvoriť manželstvo, dokonca nemôžu ani ísť do obchodu kúpiť si obyčajný rožok, lebo aj to je právny úkon.

Zároveň informovala, že Združenie v rámci kampane Nechcem, ale musím! vyrobilo krátke videoklipy s tematikou vplyvu pozbavovania spôsobilosti na právne úkony na bežný život ľudí s mentálnym postihnutím. Videoklipy realizoval tím mladých autorov v zložení Vlasta Kubušová, Miroslav Král a Adam Felix. Do videoklipov obsadili známe herecké tváre – Judit Bárdos a Richarda Stankeho.

Za významnú vec, ktorú sa podarilo ZPMP SR vybaviť pre ľudí s mentálnym postihnutím, je podľa slov Mišovej to, že majú občianske preukazy. Snažili sa o to viac ako tri a pol roka.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM