Adriana Banásová Správy

BSK chce sumou 400 000 eur podporiť amatérsku aj profesionálnu kultúru

Novú dotačnú schému na podporu kultúry a umenia začína realizovať Bratislavský samosprávny kraj (BSK). V súlade so stratégiou rozvoja kultúry na roky 2015 – 2020 schválenou júnovým zastupiteľstvom zverejnil kraj grantovú výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií.

Ilustračný obrázok k článku BSK chce sumou 400 000 eur podporiť amatérsku aj profesionálnu kultúru
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

„Novú schému chceme využiť čo najskôr, v tomto roku máme na to vyčlenených 400.000 eur. Chceli sme zistiť, či je to životaschopné, či bude záujem. Mysleli sme, že po prípadnom nezáujme v letnom kole vyhlásime jesenné. Boli sme prekvapení odozvou, keď za tri týždne sme dostali 235 žiadostí v celkovej sume vyše 1,8 milióna eur,“ konštatoval predseda BSK Pavol Frešo.

Podľa riaditeľky odboru kultúry a cestovného ruchu BSK Zuzany Šajgalíkovej nová schéma podpory je veľká štrukturálna zmena na financovanie kultúry za posledné desaťročia, pretože o schválených projektoch budú rozhodovať odborníci. Tých do Rady BSK pre kultúru a umenie menoval predseda BSK a budú posudzovať žiadosti podľa prijatých zásad.

„Bez kultúry nie sme“

Jej členovia sú zo všetkých deviatich oblastí, ktorých sa týka podpora: ochrana a prezentácia kultúrneho dedičstva, ľudová a neprofesionálna kultúra, pamäťové aktivity a činnosti, divadlo a tanec, audiovizuálne umenie, literatúra, výtvarné umenie, medziodborové umelecké aktivity, hudobné umenie. Okrem členov rady budú posudzovať predložené žiadosti ďalší deviati odborníci z rovnakých oblastí.

„Naša nová stratégia sa riadi heslom Bez kultúry nie sme. Pretože kultúru, na rozdiel od iných krajov, neberieme ako nadstavbu, ale ako bežnú súčasť života. Rada dnes (20.8.) rozhodne o vybraných projektoch. Menšie dotácie do 2500 eur schváli župan, o väčších bude rozhodovať septembrové zastupiteľstvo,“ povedala Šajgalíková.

Pavol Frešo dodal, že o pridelených financiách v nijakom prípade nebude rozhodovať žiaden úradník, ale odborníci v rade, pretože BSK ide o otvorenosť nového systému, o dôveru aj skvalitnenie kultúry. „Ani ja svojvoľne nebudem sám rozhodovať a nepodpíšem žiadnu malú dotáciu bez odporúčania rady pre kultúru a umenie,“ prisľúbil Frešo.

Základným cieľom tejto novej Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy je podpora živej súčasnej kultúry a umenia. Najmä projektov nadregionálneho a regionálneho významu, činností kontinuálne pôsobiacich subjektov v oblasti kultúry a umenia (vrátane kultúrnych priestorov) a podpora talentovaných umelcov s ambíciami presiahnuť hranice regiónu.

Maximálna výška poskytnutej dotácie pre jeden subjekt je 20.000 eur, ale môžu byť aj výnimky. Schválené projekty musia byť realizované do konca tohto roka.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM