Tomáš Stupavský Samospráva

BSK chce prehĺbiť odbornú spoluprácu s čínskym mestom Šanghaj

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) chce zintenzívniť spoluprácu s partnerským čínskym mestom Šanghaj. Za týmto účelom dnes privítal delegáciu Stálej komisie Ľudového kongresu mesta Šanghaj. Na pracovnom stretnutí sa zúčastnil veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky na Slovensku Pan Weifang.

Ilustračný obrázok k článku BSK chce prehĺbiť odbornú spoluprácu s čínskym mestom Šanghaj
Zdroj: TASR

„Obe naše mestá majú v rámci svojich krajín veľmi podobný výrazný ekonomický potenciál. Chceli sme, aby sa odborníci z oboch miest stretli, spoznali, aby v spolupráci pokračovali. V tomto digitálnom veku nie sú žiadne komunikačné bariéry. Budeme spolupracovať v oblasti školstva, cestovného ruchu, sociálnych vecí, infraštruktúre a iných,“ zdôvodnil predseda BSK Pavol Frešo.

Aj predsedníčka Stálej komisie Ľudového kongresu mesta Šanghaj Yin Yicui pripomenula záujem o pokračovanie spolupráce podľa dohody, ktorú podpísali v roku 2003 vtedajší predstavitelia oboch miest. Vyzdvihla tiež podobné významné črty týchto miest.

„Bratislava má veľa priemyslu a podnikov, je tu vysoká vzdelanosť a kultúra. Šanghaj je tiež obchodné centrum celej Číny. Aj keď zaberá územie iba 0,06 percenta, na HDP tvorí podiel tri percentá a 17 percent všetkých kontajnerov z Číny odchádza z prístavu Šanghaj. Sme veľmi multikultúrne mesto a vášho architekta Hudeca poznáme lepšie ako vy,“ konštatovala Yin Yicui.

Na stretnutí s 15-člennou zahraničnou delegáciou sa zúčastnili vedúci rôznych odborov a oddelení BSK i ďalší zamestnanci. Z čínskej strany boli predložené návrhy na pobyt skupiny stredoškolákov v tejto ázijskej krajine, na stretnutie architektov či výstavu slovenského výtvarného umenia. Tieto a ďalšie konkrétnosti budú predmetom ďalšej obojstrannej komunikácie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM