Maros Palesch Rôzne

BSK a Dnepropetrovsk

BRATISLAVA - DNEPROPETROVSK. 18.06.2011. Obe strany sa zaviazali rozvíjať spoločné aktivity v zmysle svojich právomocí, a to najmä v oblastiach regionálneho rozvoja, turizmu, kultúry a umenia, školstva, mládeže a športu.

Bratislavská župa bude spolupracovať s Dnepropetrovskou oblastnou štátnou administráciou (Ukrajina). Spoločnú dohodu v Prezidentskom paláci, za prítomnosti prezidentov Slovenskej republiky aj Ukrajiny, podpísali včera predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo a predseda Dnepropetrovskej oblastnej štátnej administrácie Oleksandr Vilkul.

„Dohoda bola podpísaná za prítomnosti oboch prezidentov, preto je tento záväzok pre Bratislavskú župu aj pre Dnepropetrovskú oblasť o to významnejší,“ povedal Pavol Frešo. Za progresívne oblasti spolupráce označil napríklad pomoc regiónom na Ukrajine pri integrácii do Európskej únie. „Budeme podporovať hospodársku spoluprácu Bratislavskej župy a Dnepropetrovskej oblasti, lebo hlavne tu vidíme obrovský potenciál,“ doplnil.

Podľa Oleksandra Vilkula je Dnepropetrovská oblasť jednou z najrozvinutejších priemyselných oblastí na Ukrajine. „Dnepropetrovská oblasť predstavuje 17 percent priemyselnej výroby a je centrom, kde je sústredený kozmický priemysel,“ priblížil. Spoluprácu s najsilnejším krajom Slovenska označil Vilkul za príjemnú, rozvíjať chce napríklad obchodno-ekonomické vzťahy. Ako príklady uviedol aj vzájomnú výmenu tvorivých kolektívov, oboznámenie sa s kultúrou iných krajín, či vymieňanie si skúseností.

V Dohode sa obe strany zaväzujú podporovať vzájomnú spoluprácu a rozvíjať spoločné aktivity v zmysle svojich právomocí, a to najmä v oblastiach regionálneho rozvoja, turizmu, kultúry a umenia, školstva, mládeže a športu. Dohoda sa uzatvára na dobu neurčitú.

Zdroj + foto: BSK, Iveta Tyšlerová

BSK_DNEPR
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM