Jakub Forgács Správy

Britský The Economist ocenil kvalitu života v Bratislave: Pozrite, ako sa umiestnila v celosvetovom rebríčku

Prestížny britský ekonomický týždenník hodnotil vývoj kvality života v 140 metropolách sveta. Nachádzala sa medzi nimi aj Bratislava. Ako dopadla?

Ilustračný obrázok k článku Britský The Economist ocenil kvalitu života v Bratislave: Pozrite, ako sa umiestnila v celosvetovom rebríčku

Bratislava patrí v celosvetovom rebríčku medzi hlavné mestá, ktoré v predchádzajúcich piatich rokoch zaznamenali najväčší skok v raste kvality života. Vyplýva to zo štúdie Economist Intelligence Unit prestížneho britského ekonomického týždenníka Economist s názvom Global Liveability Ranking.

„Štúdia analyzovala celkový vývoj kvality života v 140 svetových metropolách v rokoch 2009–2014 a na základe 30 ukazovateľov sa Bratislava dostala do skupiny miest, v ktorých je životná úroveň na vysokej úrovni a v bežnom živote pociťujú ľudia len malé prekážky,“ priblížil výsledky riaditeľ kancelárie bratislavského primátora Ľubomír Andrassy.

„V porovnaní s rokom 2009 postúpilo naše hlavné mesto z druhej kategórie a to aj vďaka tomu, že Bratislava urobila krok vpred pozitívnymi projektmi v oblasti infraštruktúry, pri rozširovaní možností vzdelávania či v aktívnom spoločenskom, kultúrnom živote,“ dodal. V prvej desiatke miest s najvyššou kvalitou života sú už tradične kanadské a austrálske mestá – Vancouver, Toronto, Melbourne, Sydney, z európskych metropol je na druhom mieste Viedeň, na ôsmom sa umiestnili Helsinki.

„Výsledky štúdie nás tešia, no uvedomujeme si, že aj napriek kladnému hodnoteniu jedného z renomovaných svetových ekonomických magazínov je jasné, že v každodennom živote existuje veľa problémov, ktoré Bratislavčanom znepríjemňujú život a právom očakávajú od vedenia samosprávy ich riešenie,“ podotkol Andrassy. Dodal, že ide hlavne o problémy spojené s udržiavaním čistoty, poriadku či požiadavkou na aktívnejšiu revitalizáciu verejných priestranstiev.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM